La relació entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el seu vicepresident, Oriol Junqueras, ha tornat a situar-se al centre de debat de l'independentisme arran de l'entrevista d'aquest diumenge al líder d'ERC a TV3. "Parlo amb el president Puigdemont dos o tres cops per setmana", va afirmar Junqueras al director de la televisió pública catalana, Vicent Sanchis.

Ni 24 hores després, un avançament del nou llibre de Puigdemont, M'explico (La Campana), revela que Puigdemont dubtava de Junqueras mesos abans del referèndum de l'1-O: "No vull anar amb un vicepresident deslleial a una etapa tan dura com la que vindrà", va lamentar.

En la roda de premsa de la presentació del llibre, que s'ha dut a terme aquest dilluns, Puigdemont ha volgut restar-li importància a aquesta frase. Insistint a fixar-se en el "conjunt del llibre", ha afirmat que "sense lleialtat l'1-O no hauria sortit bé", i això "és el que s'extreu del conjunt del llibre malgrat els episodis que poden considerar-se desavinences". "Ell [Junqueras] també pot considerar que jo he estat deslleial en altres episodis", ha afegit.

Sobre si la relació ha millorat des dels moments més difícils de la legislatura, el president a l'exili ha culpat la presó i la distància física que la relació entre els dos "no sigui més fluïda". "Però estem demostrant que malgrat totes les coses, estem buscant la manera de trobar una estratègia unitària". "Perquè l'important no és la nostra relació personal, si som amics o no ho som, sinó allò en què els dos coincidim que és el país", ha aclarit. Ara bé, ha indicat que només s'ha produït una trobada privada entre tots dos, a banda de reunions amb altres persones.

Conscient que aquestes afirmacions podrien semblar contradictòries per als lectors i, també, per al conjunt de l'independentisme, el president ha recordat que aquest és un llibre "de lectura lenta, que no funciona si s'agafen frases soles descontextualitzades". "No podia amagar alguns sentiments que jo tenia, perquè potser aquests sentiments i aquestes percepcions són útils per entendre algunes decisions", ha argumentat.

La reunió del 27-S al Palau

Una de les grans incògnites des que va acabar la darrera legislatura sempre ha estat què va passar després de la declaració d'independència i què van fer cadascun dels membres del Govern. Sobre per què Junqueras no va assistir a la reunió que Puigdemont va convocar a Perpinyà (Catalunya Nord), el president no ha donat gaires explicacions: "No va ser possible".

Carles Puigdemont Oriol Junqueras - ACN

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras al Parlament l'any 2017 | ACN

En tot cas, sí que ha explicat la rellevància de la trobada. "Per a mi era molt important. Si acabàvem de declarar la independència, era imprescindible que el Govern i els aliats en l'estratègia, entitats que tenen gran incidència en la mobilització ciutadana, acordéssim les passes a seguir. Crec que això no era ni ha de ser una decisió unilateral de cap president", ha dit.

En aquest sentit, el president ha lamentat no haver pogut saber l'opinió del seu vicepresident en aquell moment. "Aleshores, ara i pel futur l'opinió de Junqueras em sembla d'una gran rellevància", ha deixat clar. Però no ha entrat a valorar el perquè de tot plegat: "Aquest és un llibre en què jo no faig anàlisi de per què van passar les coses. La idea és transcriure la meva percepció d'aquells moments", ha justificat. 

En l'entrevista d'ahir, Junqueras tampoc va entrar en detalls, però va negar que estigues il·localitzable. "Jo vaig estar treballant tot el cap de setmana i vaig venir aquí [a TV3] a fer una entrevista. Tothom podia saber on era", va dir.

Felip VI, un "colpista"

Coincidint amb el dia que Felip VI ha tornat a Catalunya després de l'etapa més dura de la pandèmia del coronavirus, Puigdemont l'ha acusat de "colpista" pel discurs del 3 d'octubre del 2017. El president ha apuntat que el monarca va suggerir crear dues meses per solucionar el conflicte. Tanmateix, mai més va tornar a rebre cap altre missatge sobre aquesta qüestió. 

Junts i el PDeCAT

Tot i ser un tema de plena actualitat política, precisament aquest diumenge es va donar el tret de sortida a la creació de Junts, Puigdemont no ha volgut parlar de la pugna que manté amb el PDeCAT sobre el futur d'aquest espai polític, en un moment en què el compte enrere cap a unes noves eleccions és cada dia més latent.

Segueix en directe el judici a la Mesa del Parlament