Els presos polítics gaudeixen des d'aquest matí del tercer grau. Aquest matí han sortit de la presó i no hauran de tornar-hi aquesta nit per dormir. A partir d'avui el cap de setmana dormiran a casa i tornaran dilluns al centre penitenciari. Així Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva tornen avui a casa seva amb les seves famílies després de gairebé mil nits d'empresonament.

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull surten de Lledoners

Els primers a sortir de Lledoners, poc abans de les set del matí, han estat Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull. Posteriorment ho han fet Forn i Rull. Cuixart, a les portes de la presó, ha declarat que el tercer grau no significa per a ell res en concret, perquè el que volen és "sortir de la repressió una vegada per sempre".

Dia esperat

Junqueras, per la seva part, s'ha mostrat content per poder veure la gent del seu poble: "Ja us ho podeu imaginar, segur que no fan falta gaires detalls".

Turull ha destacat que molgrat que no sigui la llibertat completa, feia molt temps que esperaven aquest cap de setmana. "Tinc ganes de donar les gràcies a tothom, a tanta gent com em pugui trobar perquè ens han donat tanta força, tant coratge i tanta esperança," ha afegit.

Carme Forcadell abandona aquest matí la presó de Wad-ras a Barcelona.

Dolors Bassa surt de la presó de Puig de les Basses / ACN

A les portes de la presó de Puig de les Basses, Dolors Bassa ha admès que "després de 880 dies" li fa "il·lusió" poder tornar a casa seva i dormir al seu llit. Però per altra banda, la consellera també és "conscient" que es mou en una "dicotomia".

"El tercer grau és un dret penitenciari i, com a qualsevol altre que li pertoca, ens l'han concedit", ha explicat. "Però com sempre, ens movem en la incertesa perquè això no acaba aquí i és un pas més", ha dit, en referència als moviments de la Fiscalia davant del Suprem.

Rebuda

Tots s'han dirigit aquest matí als seus llocs de treball. Serà a la tarda, quan tornin als seus domicilis, que tindran una rebuda especial. Les entitats sobiranistes i els seus partits han preparat actes de rebuda seguint les mesures de seguretat amb motiu del coronavirus. Junqueras serà acompanyat a Sant Vicenç dels Horts pels màxims líders del partit, Pere Aragonès i Marta Vilalta. ERC ha organitzat també actes de benvinguda a Forcadell a Sabadell; a Romeva, a Sant Cugat del Vallès, i a Bassa, a Torroella de Montgrí.

Tercer grau

Els presos polítics gaudeixen del tercer grau després que ahir, dijous, les juntes de tractament de les presons de Dones de Barcelona, Wad-ras, Lledoners (Bages) i Puig de les Basses (Alt Empordà) acordessin aplicar-los la modalitat de règim obert habitual prevista a l'article 83 del reglament penitenciari. Això vol dir que els presos només hauran d'anar a la presó a dormir entre dilluns i dijous.