El cas Francesc de Dalmases s'ha reactivat públicament. Ha passat després de la publicació de l'informe intern de Junts per Catalunya que acreditava que la periodista del FAQS s'havia sentit intimidada per la conducta del diputat i mà dreta de Laura Borràs. I Esquerra Republicana exigeix també que es reactivi l'informe que havia d'elaborar el Parlament de Catalunya. Aquest dilluns, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'ha dirigit a Jaume Alonso-Cuevillas perquè "mogui fitxa" com a president de la comissió de l'estatut del diputat i "no bloquegi" aquesta via. Segons els republicans, això permetria arribar fins al fons del cas i, eventualment, que Dalmases assumís "responsabilitats". 

En la roda de premsa posterior a l'executiva d'ERC, Marta Vilalta ha assegurat que en l'informe intern de Junts "es constata allò que vam denunciar des del primer moment i que es volia minimitzar o silenciar, una actitud intolerable per part del diputat Dalmases intimidant una periodista". Feta aquesta constatació, la secretària general adjunta i portaveu republicana ha recordat que hi ha una via oberta a la comissió de l'estatut del diputat del Parlament, que havia d'avaluar si hi havia infraccions del codi de conducta. Per això s'ha dirigit al diputat de Junts i president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas, a "moure peça i fer totes les accions per tal de poder tirar endavant aquests informes" i les "responsabilitats" que se'n puguin derivar. Vilalta ha reclamat "màxima celeritat" en aquesta reactivació i ha evitat concretar quines sancions hauria de fer front.

 

L'informe

L'informe intern per esclarir les acusacions d'intimidació a una periodista de TV3 per part del diputat de Junts, Francesc de Dalmases, conclouen que va tenir una actitud "incorrecta" envers la sotsdirectora del FAQS Mònica Hernández. Segons la investigació a càrrec de la direcció del partit i duta a terme per l'advocada Magda Oranich per saber si l'havien d'expedientar Dalmases arran de l'incident, el diputat "va perdre els nervis de manera exagerada" en els platós de la televisió pública després de l'entrevista a la qui en aquell moment encara era presidenta del Parlament, Laura Borràs, i, a conseqüència d'això, Hernández "es va sentir intimidada". En el document, avançat per Nació Digital i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Oranich no proposa cap mesura disciplinària perquè no considera que fos requerida per fer-ho. En tot cas, recomana que si l'incident es tracta a la Comissió de Garanties de Junts, es tingui en compte l'informe.

Pressions de Borràs

La prestigiosa advocada i membre del consell de garanties de Junts Magda Oranich, que va elaborar l'informe intern, ha rebutjat aquest dilluns els arguments del diputat, que ha qüestionat el seu l'informe en contingut i en forma, i ha denunciat que va rebre "pressions" per part de Laura Borràs. Després de fer-se públic aquest matí la carta de Dalmases a la direcció del partit, Oranich ha defensat en declaracions a Catalunya Ràdio que es tracta del document real, tot i que ella no el va filtrar i tampoc no va proposar cap mesura sancionadora, però ha lamentat que el diputat se centri en això en comptes de fer autocrítica sobre el seu comportament.