El diputat de Junts Francesc de Dalmases ha posat en qüestió aquest dilluns la veracitat de l'informe intern encarregat a l'advocada Magda Oranich per la direcció del partit per esclarir l'incident al programa FAQS de TV3, i que va ser publicat ahir pels mitjans de comunicació. La seva investigació va concloure que Dalmases va actuar de forma "incorrecta" als platós de la televisió pública, i que "va perdre els nervis", tot fent que la periodista Mònica Hernández se sentís "intimidada". Ara, Dalmases ha remès a la direcció de Junts una carta on no només nega que les conclusions de l'advocada s'ajustin a la realitat del que va passar, sinó que posa en dubte que el document que s'ha "filtrat a la premsa" sigui el que ell mateix va demanar, "als efectes de poder defensar-me convenientment davant [...] la Comissió Parlamentària de control de la CCMA".

En el comunicat, el diputat assenyala directament que l'"animadversió" d'un vocal de la Comissió de Garanties fa que tingui "sospites de tendenciositat" del que ahir va transcendir a la premsa, i demana que el partit en depuri responsabilitats. Per la seva part, Oranich ha defensat a Catalunya Ràdio que es tracta del document real, tot i que ella no va filtrar el document i tampoc no va proposar cap mesura sancionadora, però ha lamentat que el diputat se centri en això en comptes de fer autocrítica sobre el seu comportament. L'advocada també ha denunciat pressions directes per part de Laura Borràs per tractar de condicionar la seva feina.

carta francesc dalmases junts informe
La carta del diputat Dalmases a la direcció de Junts

Dalmases assegura que aquest no és l'informe definitiu

En la missiva a la direcció del partit, Dalmases es refereix al document com un "informe presumptament elaborat" per Oranich i que "no es correspon de cap manera" amb el que ell va sol·licitar, tot i que l'advocada ha confirmat immediatament que ella n'és l'autora en una entrevista a la ràdio. El diputat també considera que el text ha perdut "la seva finalitat originària", i acusa l'autora d'endarrerir-se "gairebé tres mesos". També assegura que ni ell ni l'executiva de Junts han tingut ocasió de llegir-lo abans que hagi sortit als mitjans, un fet que Oranich ha negat rotundament, i ha assegurat que la presidenta Laura Borràs l'havia rebut "feia 8 dies".

També en qüestiona el contingut

Pel que fa al contingut de l'informe, Dalmases creu que "les conclusions no s'ajusten a la realitat", i que és "absolutament irregular". El diputat nega, entre altres fets, que aquell dia hi hagués vint persones al plató de TV3, les persones entrevistades per Oranich, i assegura que només n'hi havia cinc, entre els quals ell mateix. En aquest sentit, retreu el fet que "no s'identifiquen" les persones entrevistades per l'advocada "ni es recullen les seves suposades manifestacions".