L'advocada i membre del Consell de Garanties de Junts, Magda Oranich, té intenció de convocar totes les persones que eren presents a TV3 el passat 8 de juliol quan el diputat i vicepresident de Junts Francesc de Dalmases hauria escridassat la subdirectora del programa FAQS, Mònica Hernàndez, arran del to de l'entrevista que es va fer a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aquest matí l'executiva de Junts ha decidit obrir un expedient informatiu, la instrucció del qual s'ha deixat en mans d'Oranich, que haurà de decidir si el cas ha de passar al Consell de Garanties del partit.

Fonts de Junts han indicat que Oranich té intenció d'aplicar els criteris habituals d'una instrucció. Convocarà Dalmases i també citarà la periodista de TV3, perquè el seu testimoni resulta bàsic per aclarir el cas, però també la resta de persones que van presenciar l'incident, com la presidenta del Parlament, que era a l'habitació mentre Dalmases esbroncava Hernàndez, així com el seu cap de gabinet, Salvador Esteve, i el seu cap de premsa, Josep Elies.

Calendari de la instrucció

No hi ha de moment un termini previst per concloure l'expedient informatiu, i malgrat que s'ha expressat la voluntat de tancar ràpidament l'informe, des de Junts s'admet que la proximitat del mes d'agost pot comportar una certa dificultat, fins i tot per aconseguir contactar amb tots els implicats, per la qual cosa no hi ha una previsió de quan pot quedar tancada la instrucció.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha anunciat aquest matí la decisió d'obrir l'informe de l'expedient informatiu per esclarir els fets després que es va publicar la setmana passada que, el passat 8 de juliol en acabar l'entrevista a Borràs, el diputat va agafar la periodista pel canell i la va tancar a una habitació per recriminar-li a crits el to de l'entrevista a Borràs. Segons el director del programa, Pere Mas, els crits se sentien fins al plató. 

Arran d'aquests fets, el diputat ha abandonat la responsabilitat de portaveu del partit a la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Rius ha subratllat que es va disculpar a través d'una piulada i en una intervenció davant del ple de la Cambra​.