El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha expulsat Francesc de Dalmases per l'esbroncada a una periodista del FAQS, segons ha comunicat l'entitat aquest divendres. Una expulsió que arriba després d'un procediment intern d'investigació, obert el mateix dia que el diputat de Junts va demanar disculpes al programa de TV3 pels fets ocorreguts el passat 9 de juliol. La junta ha analitzat les versions dels dos principals implicats i ha considerat que l'incident constitueix "una vulneració greu dels estatuts del Grup Barnils i de les finalitats de l'associació", de manera que l'ha expulsat com a membre. Entre finalitats de l'entitat destaca la defensa d'un periodisme crític, independent i rigorós, així com combatre el dirigisme, la censura i l'autocensura als mitjans de comunicació.

L'entitat ha assegurat que "l’actitud de Dalmases amb la periodista del FAQS en acabar el programa va traspassar les línies vermelles d’una relació professional i respectuosa entre polítics i periodistes". Llavors, el Grup Barnils ha tornat a condemnar l'incident i l'ha titllat de "molt greu". "Dalmases no ha demostrat en cap moment penediment ni ha assumit la gravetat dels seus actes", ha criticat l'associació. I és que el diputat de Junts es va limitar a dir el següent: "Lamento molt que l'equip del FAQS s'hagi sentit molest per la meva actitud. Tothom que em coneix sap del meu respecte cap als mitjans de comunicació públics de Catalunya. Demano disculpes a tothom qui hagi pogut sentir-se ofès".

Les pressions de Dalmases

El Grup Barnils assegura que Dalmases "ha reconegut que ell i l'equip de Laura Borràs van exercir pressions per delimitar les preguntes de l'entrevista i també per seleccionar quins periodistes havien de participar com a col·laboradors en el programa en no considerar-los prou afins", segons el que es desprèn tant de la investigació interna com de l'informe de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) presentat aquest divendres.  "Aquestes pràctiques vulneren clarament els objectius fundacionals del Grup Barnils i, a més, estan en contra del llibre d’estil de la CCMA", afegeix l'entitat, que aprofita per recordar com altres informadors de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Catalunya Ràdio i Onda Cero també han denunciat pressions per part del diputat de Junts.

Finalment, l'associació ha denunciat que "les pràctiques de pressió de periodistes per part de càrrecs polítics i dels seus equips, amb menor o major contundència, són lamentables però també habituals". "En aquest cas, la gravetat de la intimidació a la qual s’hauria sotmès la periodista és excepcional. Fem una crida als representants de tots els partits per erradicar aquestes pràctiques i a respectar el dret a la informació i ens comprometem a ser-ne especialment vigilants", ha conclòs.