Junts ha decidit obrir un expedient informatiu al diputat i vicepresident de la formació Francesc de Dalmases per investigar l'escàndol provocat per les pressions a la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez, el passat 8 de juliol després de l'entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El portaveu de la formació, Josep Rius, que ha recordat que aquesta mesura es fa a petició del diputat, ha anunciat que la instrucció del cas queda en mans de l'advocada Magda Oranich, "que haurà de decidir si s'ha de portar o no el cas a la comissió de garanties del partit".

El tracte de Dalmases cap a la periodista a qui va tancar a una habitació per recriminar-li -en presència de Borràs- el to de l'entrevista a la presidenta del Parlament durant el programa FAQS, va provocar una reacció del Col·legi de Periodistes que va rebutjar tota mena de "coaccions o agressions" a periodistes. A més, Dalmases ha hagut de deixar la seva responsabilitat com a portaveu de Junts a la comissió de la CCMA  i la CUP ha demanat que tant ell com la presidenta compareguin per explicar els fets. Rius no ha concretat perquè Junts ha optat per obrir un expedient informatiu i no directament un expedient disciplinari, tal i com marca el reglament del partit, ni quin calendari o metodologia es preveu seguir, i s'ha limitat a assegurar que Junts vol fer "tot el que estigui al seu abast per mirar d'esclarir els fets".

 

Magda Oranich

El portaveu ha evitat sumar-se a les paraules de Borràs, que va negar els fets i va atribuir aquest afer a un "acarnissament". "L'experiència el que diu és que en aquests casos s'ha de ser el més curós possible. La instructora ha de decidir", ha argumentat. Així mateix, ha subratllat que Dalmases havia demanat perdó a través d'una piulada i s'havia explicat també des de la tribuna del Parlament.

Des de Junts es destaca la designació de Magda Oranich, com a instructora, "amb una solvència i capacitat contrastada, també en la defensa de les dones", a més de ser la persona que va aconseguir més vots en el darrer congrés com a membre de la comissió de garanties.

Pel que fa la taula de diàleg, que s'hauria de reunir aquesta setmana, ha reiterat la posició contrària de Junts a aquest fòrum de diàleg i ha anunciat que el partit es posarà en contacte amb la resta de formacions i entitats sobiranistes per "refer la unitat estratègica de l'independentisme". "Proposem girar full i consensuar amb les forces sobiranistes una nova etapa basada en la confrontació democràtica", ha argumentat el portaveu de Junts que aquesta nova etapa s'hauria de basar en l'amnistia, l'exercici del dret a l'autodeterminació i en un context de garanties de compliment dels acords, i no "apuntalant el govern de l'Estat".