No hi ha hagut sorpreses al Consell Nacional extraordinari d'ERC celebrat aquest divendres i Gabriel Rufián ha estat ratificat com a cap de llista per Barcelona, repetint la fórmula del 2019. Els canvis arriben en la segona i tercera posició, ja que com estava previst, l'acompanyaran al capdavant de la llista la fins dilluns consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, i Francesc-Marc Álvaro. Amb tot, no és el primer cop que l'exalcaldessa de Ripoll se'n va a Madrid, ja que ja havia exercit de diputada entre 2011 i 2018, fins que va ser nomenada pel govern de Quim Torra com a titular del departament d'Agricultura. Mentre, el periodista, escriptor i tertulià ha estat un dels fitxatges dels republicans que més polèmica ha generat en les últimes hores a les xarxes socials. També formaran part de la llista tres dels actuals diputats que té el partit al Congrés: Pilar Vallugera, Joan Capdevila i Maria Dantas, com a números 4, 5 i 6 respectivament.

 

Diferents diputats repeteixen a les llistes d'ERC 

En les eleccions del 2019, ERC va aconseguir 7 diputats per la circumscripció de Barcelona (per darrera dels 8 del PSC) i enguany, aquesta posició correspondrà a Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), que en les eleccions del 2015 i 2019 va formar part de la candidatura d'En Comú Podem. El nom escollit és el d'Héctor Sánchez, el seu secretari general. Finalment, en el número 8 el Consell Nacional ha ratificat el candidat escollit  com a representant del Jovent Republicà, Biel Cursach, natural de Mallorca. En les últimes eleccions el seu lloc el va ocupar Marta Rosique, convertint-se en la diputada més jove del Congrés, però en les últimes setmanes ha anunciat que abandona la política activa. 

Les grans novetats de les llistes del Congrés d'Esquerra Republicana es concentren així en el número 2 i 3 de Barcelona, ja que tant Montse Bassa com Jordi Salvador i Inés Granollers, caps de llista per Girona, Tarragona i Lleida han estat diputats aquesta darrera legislautra, com Joan Margall i Norma Pujol, els números 2 de Girona i Tarragona. En canvi, l'activista aranesa Alidé Sans s'incorpora per primer cop a les llistes del partit. També cantautora en occità, Sans ha estat en els últims anys una de les portaveus de la Plataforma Stop Jocs Olímpics, per evitar la celebració de les Olimpíades d'hivern al Pirineu el 2030, tal com proposava ERC des del Govern. 

Les llistes dels republicans al Senat 

Dirigit la mirada cap al Senat, on es presentaran en coalició amb EH Bildu, aquest Consell Nacional Extraordinari per aprovar les llistes també ha donat el seu vistiplau a la candidatura del catedràtic i articulista Joan Queralt, tal com va avançar ElNacional.cat, com a cap de llista per Barcelona. Estarà acompanyat per dos dels actuals senadors, Robert Masih i Ana Surra. En el cas de Girona, el partit ha recuperat a una de les seves figures històriques com és el també catedràtic i filòsof Josep Maria Terricabra. Qui va ser eurodiputat al Parlament Europeu serà el segon de la candidatura encapçalada per Jordi Martí, que també ja ha ocupat un escó a la cambra alta aquesta darrera legislatura. A Tarragona, el candidat serà Jordi Gaseni, president de l'Associació de Municipis per la Independència i a Lleida l'encapçalarà Sara Bailac, portaveu adjunta al Senat, a banda de vicesecretària general d'Acció Política dels republicans.