La diputada d'ERC al Congrés Marta Rosique (Barcelona, 1996) ha anunciat aquest dissabte que abandona la política activa "a les institucions" i que per les eleccions generals del 23-J no es tornarà a presentar a les llistes. Rosique, diputada a Madrid com a membre de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) des del 2019, ha explicat la decisió presa al·legant que "per fer política institucional amb voluntat rupturista cal tenir sempre la porta oberta a marxar"; i, afirma, que "perquè això sigui possible, és imprescindible tenir experiència laboral a part de la política". La parlamentària té 27 anys, però és diputada des dels 23

Marta Rosique ha afirmat aquest dissabte a través d'un missatge a les xarxes socials que la decisió ja l'havia pres "molt abans d'imaginar que es convocarien aquestes eleccions de forma sobtada". La diputada apunta a l'edat que tenia quan va entrar al Congrés i ha afirmat que "ser tan jove comporta moltes oportunitats", com poder "dedicar-hi temps i esforços" i aportar "idees renovades per representar les necessitats del jovent", però també "certs riscos". Rosique ha assegurat que la marxa de la política institucional no la "desvincula" dels seus "ideals", pel qual continuarà "la lluita diària" en els espais on milita, al carrer i al partit: "Ens necessitem a totes i tots organitzats, mobilitzats i combatius, especialment davant el context en el qual ens trobem", ha dit la parlamentària d'ERC. 

"Em sento profundament agraïda i acompanyada; per les persones que vau confiar en mi fins i tot quan ni jo mateixa ho feia, a les que hi heu confiat en veure la feina feta, a les que us heu mantingut crítiques sempre, a les que heu facilitat que pugui tenir una dedicació completa dia i nit i caps de setmana inclosos, a les que m'heu fet arribar dubtes i propostes i a les que heu fet que la lluita al Congrés també fos una lluita compartida", ha afirmat Rosique en el comunicat emès aquest dissabte.

Tot i la renuncia a continuar en política institucional, Marta Rosique continuarà sent diputada oficialment fins el 16 d'agost, ja que forma part de la Diputació Permanent del Congrés. "Sigui com sigui, tingueu clar que continuaré lluitant, fins aleshores i, sobretot, a partir de llavors!", ha conclòs la dirigent de les JERC en el seu comunicat. 

Escletxa entre Rosique i el Govern d'Aragonès per l'11 de setembre

La Diada de Catalunya de l'any passat va mostrar diferències entre Rosique, dirigent de primera línia de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC), i el Govern de Pere Aragonès, que també havia estat líder de les JERC fa anys, en tant que el president de la Generalitat va rebutjar anar-hi a la manifestació independentista per discrepàncies amb el plantejament de la convocatòria, mentre que Rosique en va anar encapçalant la marxa de les JERC.

Aragonès va anunciar que no aniria a la marxa convocada per ANC l'11 de setembre del 2022 en considerar que no seria "coherent", perquè considerava que la protesta anava "contra els partits polítics i les institucions, i no contra l'Estat espanyol", i que "aprofundia en les divergències de l'independentisme". L'ambient de la Diada de l'any passat va estar marcada per un rebuig de part del moviment independentista contra la gestió dels dirigents polítics independentistes i, en especial, pels apropaments i diàlegs del Govern amb l'executiu estatal de Pedro Sánchez. "President, posi les urnes, faci la independència", cridaven alguns manifestants i líders de Junts o la CUP.