El periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro serà el número 3 de la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a Barcelona (ERC) de cara a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol. Així doncs, Alvaro anirà justa darrer de Gabriel Rufián i Teresa Jordà, segons informa RAC1, un dels mitjans on col·labora. 

✉️ S'amplia fins al 20 de juliol el termini del vot per correu per a les generals del 23-J

Álvaro se suma a la llista com independent, una aposta recurrent d'ERC a l'hora de conformar les seves llistes. Tanmateix, hi ha un pas previ abans que el periodista vegi el seu nom en una papereta republicana. Encara ha de ser validat per l'executiva del partit. 

Francesc-Marc Álvaro (Vilanova i la Geltrú, 1967) és un periodista amb una gran trajectòria llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB. Ha col·laborat amb mitjans com TV3, Catalunya Ràdio, l'Avui o La Vanguardia i és professor de periodisme a la facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. A més de col·laborar amb mitjans, és el cap del consell de redacció de la revista Serra d'Or. També és l'autor de llibres com Què pensa Pasqual Maragall (1998), Ara sí que toca! Jordi Pujol, el pujolisme i els successors (2003) o Assaig general d'una revolta (2019). 

Què s'espera pel 23-J? 

ERC arriba a les generals després d'unes eleccions municipals que han estat un cop pels republicans, perdent diverses alcaldies arreu del territori. Amb unes eleccions just a toca, quines perspectives té el partit d'Oriol Junqueras? Es pot esperar un desgast que segueix la tendència municipal? És difícil de predir, però segons les darreres enquestes Esquerra perd lleugerament representació. El passat dilluns l'ABC i El Español feien públic uns nous sondejos on ERC perd força. 

Esquerra Republicana passaria de 13 a 9 o 10 diputats. No es tracta d'una gran davallada, però trenca la tendència continuista que tenia la formació en les anteriors enquestes fins al moment. Pel que fa a les altres formacions catalanes, els sondejos indicaven que Junts per Catalunya repetiria els seus 8 escons o, fins i tot, 11 i la CUP rondarien els 2 escons. 

Si mirem la resta de l'hemicicle, tot apunta que la dreta espanyola arrissarà el pròxim 23-J, en especial, el Partit Popular (PP). Majoria absoluta per a la dreta espanyola i un descens per al PSOE i per a Sumar, que no sedueix més votants després del pacte in extremis que han assolit amb Unidas Podemos. Tot plegat es traduiria en 130 o 153 diputats per al PP. Malgrat que el PP es recuperaria de la patacada del 2019, on només van aconseguir 89 diputats, no arriben per si sols a la majoria absoluta. En aquest cas, podrien buscar el suport de Vox, tot i que la formació d'extrema dreta recula en les enquestes.