Esquerra Republicana i Bildu es presentaran en coalició a les llistes del Senat de cara a les eleccions generals del 23-J. Així ho han anunciat aquest dijous les dues formacions, que presentaran una candidatura unitària amb el nom ‘Esquerres per la independència’ (En basc, ‘Independentzia eskerretik’). Tant ERC com Bildu argumenten que aquesta decisió "reforçarà els llaços entre partits i entre nacions" i asseguren que la coalició és el resultat d'una legislatura protagonitzada per la bona relació entre els dos partits independentistes. Fonts coneixedores d'aquestes negociacions emmarquen aquest acord en un pacte més ampli que podria incloure una llista conjunta per a les eleccions europees. De fet, els dos partits ja es van presentar conjuntament amb el BNG a les europees del 2019, sota el paraigües 'Ara Repúbliques'.

Queda, d'aquesta manera, enterrada la possibilitat que Junts i Esquerra anessin del bracet al Senat en aquestes eleccions del 23-J. Tots dos partits estaven negociant i explorant la via de presentar una llista conjunta per a la cambra alta espanyola, però finalment els republicans s'han decantat pel partit basc. ERC i Junts havien fins i tot parlat de presentar propostes compartides en els programes electorals. Queda encara més lluny, ja, la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de presentar un "front comú sobiranista" català per a les eleccions generals del pròxim mes de juliol, una iniciativa del coordinador general d'ERC davant l'amenaça que La Moncloa torni a quedar en mans del PP, i a més amb el suport de Vox.

 

Els primers a descartar-ho van ser els comuns, una formació que està absolutament entregada a Sumar, el partit de Yolanda Díaz, i que veu en aquesta plataforma l'única possibilitat de mantenir viva l'esquerra espanyola. Tot i que en un principi, tant Junts com ERC van mostrar voluntat d'entesa, els republicans comuniquen aquest dijous que cap al Senat volen anar acompanyats de Bildu.

Per molt que aquest acord sigui només per a la cambra alta, cal tenir en compte que, al Congrés, les formacions capitanejades per Gabriel Rufián i Mertxe Aizpurua s'han convertit en la darrera legislatura en l'aliat imprescindible de Pedro Sánchez per mantenir el seu govern. Les dues formacions, a més, han coincidit en pràcticament totes les votacions al Congrés, han presentat iniciatives conjuntament i, en definitiva, han fet de tàndem. 

ERC, 23-J i coalicions

El nom d'Esquerra Republicana ha aparegut en els darrers dies en moltes travesses sobre coalicions. I no només en la possibilitat de presentar una llista conjunta sobiranista o independentista catalana al Congrés. Aquest dimarts, els comuns van enfangar les negociacions entre Podemos i Sumar acusant als primers d'haver amenaçat de tenir un Pla B: presentar-se al 23-J en coalició amb ERC si la fusió amb el partit de Yolanda Díaz no arribava a bon port.

Els republicans van negar-ho de totes totes, i aquest dijous comuniquen que, finalment, almenys al Senat, aniran del bracet de Bildu. "No només compartim una història de lluita conjunta pel nostre dret a ser i existir, sinó un futur de construcció de les pròpies repúbliques que responguin als anhels i reptes de les nostres societats", afegeixen en un comunicat les dues formacions.