Nou episodi de retrets entre el Govern i Junts per Catalunya. Aquest dimarts, al ple del Parlament, els juntaires han fet una interpel·lació a l'executiu sobre l'acció institucional. La portaveu de Junts a la cambra catalana, Mònica Sales, ha criticat que el Govern "confon l'acció institucional amb l'acció partidista" i ha lamentat que "governen a cop de decret sense consensuar majories, supediten polítiques a resultats electorals i han perdut credibilitat i efectivitat". En paral·lel, Sales ha acusat el Govern de "menysprear" el Parlament perquè detecten manca de voluntat de "forjar consensos i acords" amb els grups amb representació a la cambra.

Durant la seva intervenció, la diputada de Junts per Catalunya ha reivindicat els "grans èxits de país" aconseguits al Parlament de Catalunya com a seu de la "sobirania, però també de la pluralitat i diversitat ideològica". "En el marc de l'autogovern no es pot menystenir la cambra, cal comptar amb un suport parlamentari, amb una majoria; i els èxits només són possibles si disposen de grans consensos", ha defensat Mònica Sales. En aquesta línia, la portaveu ha volgut recuperar fragments del discurs d'investidura del president Pere Aragonès i ha qüestionat "la voluntat de governar amb la mà estesa": "Formen part de la seva prèdica, però mai és possible", ha etzibat.

A parer de Junts, el Govern "no pot tirar pel dret amb 33 diputats". "El rei va nu i encara no se n'han adonat, ja no hi ha majoria estable en aquest Parlament perquè vostès la van trencar a partir dels seus reiterats incompliments", ha volgut destacar Sales. En paral·lel, ha situat com a exemple el decret llei de mesures urgents i excepcionals per combatre la sequera: "En lloc de negociar amb els grups, tiren pel dret amb aquestes mesures i ens les diuen uns dies abans".

Amb tot, una de les crítiques més contundents ha estat per la polèmica suscitada davant l'acord amb Gabriel Rufián del conseller Carles Campuzano per l'impuls d'una segona residència a Santa Coloma de Gramenet: "Un Govern que assegura que governa per a la Catalunya sencera no pot supeditar determinades polítiques a resultats electorals i molt menys es poden fer anuncis del Govern en funció de qui vota la ciutadania", ha carregat Mònica Sales. Per als juntaires, l'executiu "no es pot permetre el luxe d'hipotecar una residència al resultat del partit, potser per a vostès és normal, però és intolerable i hi ha situacions que posen en risc el prestigi de les institucions". Encara sobre aquesta qüestió, la diputada de Junts ha sostingut que això és "sectarisme polític" i ha instat l'executiu a "tornar al consens, a l'acord i a mantenir la paraula donada".

Laura Vilagrà: "Les institucions es defensen no abandonant-les per interessos partidistes"

En el seu torn de rèplica, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat que l'acció institucional del seu Govern està "orientada a la promoció d'un desenvolupament sostenible, territorialment equilibrat, a la promoció de la llengua i la cultura, a la defensa de drets i llibertats, a la lluita contra el canvi climàtic, a la llibertat col·lectiva de la nació". "Malauradament, ens trobem amb reaccions de Junts que no van en aquesta línia, perquè les institucions es defensen no abandonant-les per interessos partidistes o per les lluites de poder", ha etzibat. Segons la consellera, cal posar per davant els "interessos de país" i, en aquest sentit, ha considerat que una manera de fer-ho era "contribuir a què el país tingués pressupostos, perquè és objectivament bo per a la ciutadania". Vilagrà ha retret als juntaires que "s'aixequessin de la taula per pur tacticisme" quan el Govern va incorporar "el 80% de les seves propostes". "No els devia encaixar en el seu relat polític i partidista", ha afegit.

La titular del Departament de la Presidència ha acusat els juntaires de fer "pinça sociovergent" quan van tombar la Renda Bàsica Universal: "La militància en la unitat sovint se l'obliden". Respecte a les crítiques sobre l'anunci de la residència de Santa Coloma de Gramenet, Laura Vilagrà ha fet una crida a "sortir de Twitter, anar a la realitat i explicar clarament el que va dir el conseller Campuzano en aquesta qüestió: no es fa cap vinculació amb els resultats electorals municipals, sinó que es basen en necessitats de la ciutadania i del territori". "Treballem per a tothom sense mirar de quin color polític és la demanda concreta, soc interlocutora amb el món local i vetllo escrupolosament per aquesta separació entre institucions i partit", ha detallat. Vilagrà també ha lamentat que Junts hagi "descarregat tota l'artilleria contra el viatge del president Aragonès a l'Amèrica Llatina": "Ha tingut una agenda internacional potent amb reunions de màxima representació amb ministres o expresidents". La consellera s'ha dirigit als escons del partit juntaire per demanar-los que "no s'alineïn amb el descrèdit i el menysteniment de les institucions".

Quan ha tornat a prendre la paraula, Mònica Sales ha replicat que Junts fa una "defensa aferrissada de les institucions" i que al Govern "li fa nosa" el Parlament. "La cambra va rebutjar l'acord de claredat i, així i tot, vostès ignoren el mandat i constitueixen un comitè d'experts per parlar-ne: és un clar símptoma d'imposició i de menyspreu", ha reblat. La portaveu de Junts per Catalunya s'ha reiterat en què el Govern "eviti la confusió d'institució amb el partit": "Fins i tot cromàticament, a vegades no sabem si som a Calàbria o a Palau". Per últim, Sales ha llançat un toc d'atenció al Govern per "no haver respost ni un 5% de preguntes escrites dins del termini".

La interpel·lació l'ha tancat Laura Vilagrà, que ha afirmat que "prenia nota" de les queixes sobre el retard en les respostes a les preguntes: "La voluntat és respondre dins del termini i en la forma escaient i ho treballarem". La consellera de Presidència ha contestat a Mònica Sales que el Parlament també va rebutjar la qüestió de confiança: "Encara no ho han superat". I ha conclòs la seva intervenció amb un to per acostar posicions: "Quan fem coses conjuntament, com aquesta setmana amb la reunió amb la comissió de Pegasus del Parlament Europeu, les hem de posar en valor perquè sinó li farem un flac favor a l'independentisme". "Amb aquests debats els desmotivem i no ens ho podem permetre, sembla que els agradi confrontar més amb ERC que no amb altres grups que no són independentistes. Els allarguem la mà per seguir treballant pel prestigi de les institucions i pel prestigi del moviment independentista, per treballar plegats pel país, per la independència i per la llengua", ha afirmat Vilagrà.