El fiasco de la reunió amb el president colombià, Gustavo Petro, i l'absència de trobades amb cap president durant la gira per quatre països d'Amèrica del Sud no ha desanimat el Govern, que aquest migdia ha valorat amb satisfacció el balanç del viatge de nou dies del president, Pere Aragonès, per llatinamèrica. "Hi ha una manera molt gràfica definir-ho. Ha sigut la prova del retorn del Govern a l'escenari internacional", ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha conclòs que aquest ha estat "el viatge de més alt nivell que ha organitzat mai el Govern de la Generalitat de Catalunya

El president ha tornat aquest dimarts de Xile, la darrera etapa del viatge oficial de nou dies que ha inclòs també Colòmbia, Uruguai i Buenos Aires. Al llarg d'aquesta gira, Aragonès no s'ha reunit amb cap president dels quatre països, la qual cosa ha provocat les crítiques des de l'oposició. Pel que fa el president de Colòmbia, Gustavo Petro, que tot i tenir una reunió programada, es va suspendre quan Aragonès ja feia dues hores que era a la seu de l'executiu colombià, la portaveu ha insistit que la reunió no es va fer per "raons de causa major".

Les crítiques al viatge s'han registrat ja abans del retorn del president. La setmana passada el líder de l'oposició, Salvador Illa, va assenyalar informacions preocupants sobre el viatge, mentre que aquest cap de setmana el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat el baix nivell polític de les trobades.

Cinc ministres

Segons la portaveu del Govern, "la gira ha donat els resultats esperats". Després d'assegurar que Aragonès s'havia reunit amb cinc ministres i dos expresidents, ha resumit el seu balanç assegurant que "el president s'ha trobat amb més ministres en només 9 dies que els ultims presidents els darrers 9 anys" i "ha estat rebut en tants despatxos ministerials com tots els membres del Govern en els darrers set anys".

La portaveu es referia a la reunió que va mantenir Aragonès amb el ministre d'Exteriors de Colòmbia, Álvaro Leyva, amb el qual es va reunir durant les dues hores en què esperava la trobada amb Pedro a la seu presidencial. De fet, la previsió era que el ministre fos present a la trobada, com també hi va ser l'ambaixador espanyol. També durant aquella estona va mantenir una trobada amb el ministre d'Hisenda, José Antonio Campo, al Palacio Nariño. A Argentina es va reunir amb el cap del Gabinet de Ministres del Govern, Agustín Rossi, a la Casa Rosada. A Xile es va reunir amb el ministre d'Hisenda, Mario Marcel, i amb el ministre d'Economia, Nicolás Grau. A l'Uruguai Aragonès tenia previst reunir-se amb al vicepresidenta, Beatriz Argimón, però la reunió es va retardar al darrer moment i no es va acabar fent. A aquella hora, el president tenia la reunió amb l'expresident José Mujica.

Plaja ha inclòs, a més, en aquest balanç, el fet que el president es reunís fa uns mesos amb dos comissaris europeus a Brussel·les i la reunió que la consellera d'Exteriors va mantenir amb una ministra de Finlàndia.