Després 29 mesos de sequera a Catalunya i amb els embassaments en un preocupant 28% de la seva capacitat total, el Govern ha decretat l'estat d'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga, amb l'augment de restriccions que això suposa damunt la població. Aquestes mesures entren en funcionament aquest dijous, després que l'Executiu ho pactés dimarts i l'Agència Catalana de l'Aigua hagi aprovat l'entrada en vigor de la fase d'excepcionalitat. Tal com va explicar la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, quan va anunciar el canvi, passar d'alerta a excepció suposa passar d'un semàfor groc a un semàfor taronja, ja que aquest és el quart escenari d'un total de cinc que planteja el pla antisequera de l'ACA. El nivell màxim és el d'Emergència, que inclou mesures molt més estrictes com una dotació màxima de 200 litres d'aigua per habitant i dia (amb l'excepcionalitat és de 230), que es pot veure encara més reduït fins als 160 en la fase d'Emergència III. 

Tot i que la nova fase d'excepcionalitat no afecta al conjunt de Catalunya, sí que impacta damunt la gran majoria dels catalans, gairebé 6 milions, ja que entra en vigor a les zones més poblades del país. En total són 224 municipis d'un total de 947i 15 comarques de 41, però entre les poblacions afectades hi ha l'àrea metropolitana de Barcelona, on es concentra la majoria de la població de Catalunya. Mentrestant, 18 zones en les quals està dividit el territori de les conques internes, dues unitats seguiran en situació de normalitat, tres en prealerta i nou en alerta. En excepcionalitat seran quatre: embassaments del Llobregat, embassaments del Ter, sistema Ter-Llobregat i aqüífer del Fluvià-Muga. Pots comprovar si el teu municipi es troba entre els afectats utilitzant el cercador. 

Tot i que al gener des del Govern calculaven que hi faltaven com a mínim dos o tres mesos per canviar d'estat, aquest ha arribat en només sis setmanes després d'una primera advertència de l'Executiu, que confiava en més pluges, sobretot durant la primavera. Amb tot, els models meteorològics no pronostiquen cap canvi de temps i tot i que en els últims dies la borrasca Juliette ha deixat alguns ruixats, aquests no han estat gens abundants. Les pluges haurien de ser generalitzades i constants arreu de tot el territori, i a l'espera de l'època més plujosa de l'any, no sembla que aquestes hagin d'arribar ni a curt ni a mitjà termini. 

Les noves restriccions per la sequera a Catalunya 

Pel que fa a les mesures, la més destacada és una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua expliquen a ElNacional.cat que aquests 230 inclouen tots els serveis municipals, no només el consum a les llars. En aquest sentit, segons les dades de l'entitat corresponents al 2021, el consum mitjà és de 117 litres per habitant i dia a Catalunya, tot i que hi ha moltes diferències entre comarques: on se'n consumeix més és a la Vall d'Aran, fregant els 400, i on menys, a la Terra Alta, per sota dels 100. En aquest context, l'enduriment de les restriccions no hauria d'afectar al consum mitjà dels habitants a l'hora de dutxar-se, rentar els plats o posar rentadores, sinó que les retallades en la dotació van més aviat dirigides una reducció del consum municipal. 

A més, es reduirà la dotació de reg agrícola en un 40% o se substituirà part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades. Quedarà prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, amb l'excepció del reg de supervivència d’arbres o plantes. En aquest cas, es farà gota o a gota o amb regadora. Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable. Les piscines d'aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació només es podran omplir parcialment, sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària.

Els ajuntaments, responsables de control els límits

A banda de l'escenari d'excepcionalitat i la nova crida a la reducció de l'ús de l'aigua del Govern, també s'ha aprovat el decret de mesures d'emergència per protegir els embassaments, agilitzar actuacions i dissuadir i penalitzar possibles incompliments de les restriccions. Amb tot, el control no es farà de manera individualitzada, sinó que hauran de ser els ajuntaments qui garanteixin que el còmput global del municipi entri dins els límits. Tal com es va avançar durant el cap de setmana, també s'incrementa el volum d'aigua que passa del pantà de Sau a Susqueda. El primer és un dels embassaments que es troba en un estat més crític, al 15% de la seva capacitat, mentre que el de Susqueda està al 36,6% i, segons Teresa Jordà, l'aigua es mourà per no perdre "ni una gota i evitar que es quedi inutilitzable en termes de qualitat sanitària". Finalment, l'ACA triplicarà els ajuts pels transports d'aigua amb camions cisterna.