L’actual presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata a la reelecció pel Partit Popular, Isabel Díaz Ayuso, només podrà governar si formalitza un pacte d’investidura amb Vox, el partit d’ultradreta que amb tota probabilitat tindrà la clau del govern segons es desprèn de la majoria d’enquestes, inclosa la que publica aquest dilluns el diari ‘La Razón’.

Segons aquest sondeig, elaborat per Electomanía-EM. El PP guanyaria les eleccions amb un 23,2 per cent dels vots i 60 escons (el doble dels 30 actuals). Això deixaria la formació dretana a 9 escons de la majoria absoluta i com l’enquesta no atorga representació a Ciutadans, que no arribaria al 5% mínim per entrar en el repartiment d’escons, l’única opció per a Ayuso seria l’abraçada de l’os amb VOX, la quarta formació de la regió madrilenya, que podria garantir la investidura amb els seus 12 escons aconseguits gràcies a un 9% dels vots (els mateixos diputats que té ara). Tots dos partits sumarien 72 escons, una majoria prou còmoda per al PP.

encuesta razon madrid 26 4 2021

Resultat de l'enquesta de 'La Razón' / La Razón

Per a Ayuso no s’hi val a parlar de cordons sanitaris amb qui esperona la violència el racisme i les polítiques d’extrema dreta, la qual cosa comporta que l’alternativa d’esquerres, sempre segons l’enquesta, quedaria a l’oposició davant un govern que comptarà amb suport, intern o extern, de la ultradreta de Vox.

L’esquerra, sense majoria

La mateixa enquesta atorga al PSOE 33 escons amb un 23,5% dels vots, cosa que significaria una caiguda de 4 respecte als 37 aconseguits en les eleccions autonòmiques del 2019, mentre que Más Madrid obtindria 20 diputats i un 13,9 per cent dels vots, amb el mateix nombre de diputats que fa dos anys. Per la seva banda, Unidas Podemos trauria 11 escons i un 8,2% dels vots (actualment en té 7).

Aquests resultats deixarien les forces d’esquerra a 64 escons, a cinc de la majoria absoluta, un escenari que només obriria la porta a un govern d’esquerres amb una molt improbable abstenció de Vox. La ultradreta torna a Madrid.

Una campanya tensa

A falta d’una setmana llarga per a les eleccions, fixades pel dimarts 4 de maig, la campanya està sent força tensa, amb episodis com l’enviament de bales al candidat d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, i la decisió de Vox de no condemnar el fet. L’últim incident s’ha produït aquest cap de setmana quan la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, va participar en un acte electoral del PSOE. Partits de dreta i algun sindicat policial van criticar l’acte pretenent que la directora del cos policial militaritzat no hauria de posicionar-se políticament per respectar una pretesa “neutralitat política” de la Guàrdia Civil.