La participació de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, en un acte del PSOE ha tensat encara més la campanya electoral madrilenya. Membres de la resta de partits han sortit a criticar aquesta participació de Gámez, que emmarquen en un acaparament que els socialistes fan d'institucions públiques com el CIS o el BOE.

En aquest sentit s'ha expressat Toni Cantó, qui anava de número cinc a les llistes del PP però que finalment va ser exclòs per la Junta Electoral. "Pedro Sánchez té totes les institucions i organismes públics al seu servei. El CIS, el BOE, etc... Y des d'ahir també a la Guàrdia Civil. María Gámez, la seva directora general, va intervenir a l'acte del PSOE a Madrid", ha lamentat.

 

"Mítings del PSOE: presenten càrrecs institucionals com si fossin militants del partit i ni es posen vermells per evidenciar així la politització de la Guàrdia Civil. Se salten les restriccions sanitàries sense justificació. Postdata: Com era això que a Madrid no es prenen mesures?", ha ironitzat el candidat de Ciutadans, Edmundo Bal

Malestar a la Guàrdia Civil

Però a més la intervenció de Gámez demanant obertament i sense complexos el vot per al candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha provocat un fort malestar entre el cos de la Guàrdia Civil.

"Els Guàrdies Civils hauran d'actuar amb absoluta neutralitat política. La Directora General també. És xocant que María Gámez participi en un míting polític del seu partit i exigeixi com a Directora General el compliment de la llei que regula la Guàrdia Civil", ha criticat el sindicat Jusapol.

A banda, alguns agents han mostrat el seu rebuig a la intervenció de Gámez. "Que aixequi la mà qui hagi vist alguna vegada en la seva vida a un director general de la Guàrdia Civil, en aquest cas la primera directora, fer un míting electoral", ha declarat un d'ells a La Razón.

D'altres critiquen que el PSOE estigui acabant amb "la neutralitat d'institucions centenàries" i missatges similars. Alguns agents han comentat a La Razón que, malgrat ser del PSOE, la directora general és la primera agent del Cos, que "ens representa a tots" i, al marge de la seva ideologia, hauria de mantenir la neutralitat, una de les característiques al llarg de la nostra història".

El perfil de la Direcció General de la Guàrdia Civil

Tot i que Gámez és política, del PSOE, i va ser candidata a l'alcaldia de Màlaga per aquest partit el 2011 i el 2015, no és normal que en el càrrec de la Direcció General de la Guàrdia Civil es participi en actes electorals i es demani el vot obertament per un dels candidats.

Cal dir, a més, que no tots els directors generals del cos dels darrers anys tenien aquest perfil. En són exemple els seus predecessors, Félix Vicente Azón VilasJosé Manuel Holgado, que eren juristes i mai van participar en la política institucional. 

Gámez ha guanyat força notorietat mediàtica en els darrers dies després d'haver estat receptora d'una amenaça amb bales juntament amb el candidat de Podemos, Pablo Iglesias, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.