La justícia funciona segons la seva pròpia lògica. Segons informen fonts judicials, el jutjat d'instrucció número 48 de Madrid, en funció de guàrdia, ha denegat la retirada cautelar del cartell racista de Vox, que criminalitza els menors migrants. Ho havia sol·licitat la Fiscalia Provincial de Madrid, en considerar que podria ser objecte d'un delicte d'odi. El jutge ha rebatut que "no es dona ni perill per la demora, ni aparença de bon dret". Ara serà el jutjat 23 el que investigui la denúncia.

La Fiscalia Provincial de Madrid s'ha dirigit aquesta tarda al jutjat número 53 de Madrid per a denunciar el cartell i demanar la retirada cautelar de la publicitat electoral impugnada, col·locada a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, al bell mig de la capital espanyola. Considerava que efectivament pot ser constitutiu d'un delicte d'odi i reclamava que sigui arrencat "en el termini més breu possible". Si la mesura cautelar hagués estat atesa pel jutge, la formació de Santiago Abascal hauria pogut utilitzar el mateix cartell, però amb diferent propaganda.

En el seu comunicat de premsa, el Ministeri Públic assegura que amb el cartell es transmet "no només el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un mena, enfrontat al d'un pensionista, qüestionant així el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física amb prejudici del menor com a persona estrangera, violenta i delinqüencial, en ser aquest el concepte incorporat amb caràcter general respecte d'un individu encaputxat, embussat i racialitzat".

La Fiscalia assegura que són un col·lectiu "doblement vulnerable", per l'edat i pel "desarrelament" pel seu origen estranger. "No només exigeix una major protecció per part de tots els operadors i institucions públiques, sinó que els converteix en un dels grups especialment protegits per la nostra legislació penal davant els atacs contra la seva dignitat per gratuïts i prejudiciosos", conclouen.

Inacció de la junta electoral

La candidatura d'Unidas Podemos també va registrar una reclamació davant la Junta Electoral Provincial perquè prengués mesures "urgentment" davant d'aquesta campanya, "de marcat caràcter discriminatori i xenòfob" i que "incita a l'odi i la violència". Concretament reclamaven "la retirada immediata de la publicitat electoral" de la formació d'extrema dreta. Però cap resposta a aquesta petició.

Per la seva part, ahir el PSOE va presentar una denúncia davant dels tribunals, argumentant que “pot tipificar-se com a delicte d’odi en relació amb un col·lectiu vulnerable, els menors estrangers no acompanyat, la tutela dels quals correspon a les administracions en trobar-se desemparats”.