L'historiador i diputat francès, Sébastien Nandot, ha avisat a les xarxes del perill que suposa "ignorar les accions injustes de la justícia espanyola". En una piulada, Nandot ha assegurat que "he alertat a Clement Beaune, secretari d'Estat d'Afers Estrangers, i Jean-Yves Le Drian, ministre d'Afers Exteriors i Europa" del perill que suposa ignorar aquestes accions de la justícia espanyola "contra nacionals", ja que França i la Unió Europea, experimentarien una reacció contrària, com ha passat "ràpidament" amb Polònia. "Excepte una mica de coratge, en seguiran d'altres", conclou Nandot. 

tuit diputado frances

Nandot ha contestat al seu tuit Aleix Sarri (Junts), que ha escrit una piulada en què explica que Polònia defensa la seva postura contra la legislació de la UE dient que Espanya va fer el mateix amb Oriol Junqueres, quan no se li va permetre convertir-se en eurodiputat i no se li va reconèixer la immunitat. "La tolerància de Brussel·les amb les tàctiques repressives d'Espanya sobre Catalunya és un desastre per a tota la UE",  sentencia Sarri. 

Aquest escriptor, historiador i polític francès ha compartit diverses publicacions a les xarxes en suport al moviment independentista. Per exemple, quan el president Puigdemont va ser detingut a l'Alguer, Nandot va donar-li suport amb una imatge acompanyada del lema #FreePuigdemont a Instagram. 

L'excusa de Polònia 

Ahir, el govern de Polònia va intentar justificar la sentència del seu Tribunal Constitucional, que dictaminava que el Tractat d'Adhesió de Polònia a la Unió Europea és incompatible amb algunes parts de la Constitució polonès. Aquest posaria per davant el dret comunitari al nacional, quelcom que, consideren, no hauria de ser així. 

Per argumentar aquesta preeminència del dret nacional al comunitari, Polònia al·lega que no és l'únic país que ho fa o ho ha fet, en referència a Espanya pel cas d'Oriol Junqueras sobre la seva condició d'eurodiputat i la seva immunitat.  Polònia creu que el pronunciament del Suprem sobre l'afer Junqueras implica "insinuar que l'ordre jurídic espanyol és més important que el de la Unió Europea". Per això, entenen des del país polonès que la sentència del seu Tribunal Constitucional no suposa "tanta novetat en l'escena europea". Més enllà d'Espanya, també han destacat casos en els quals prevaldria el dret nacional al comunitari, com ara França, Itàlia, Dinamarca o Romania.

La sentència de la discòrdia 

La sentència que va fer saltar totes les alarmes de la UE es va fer pública el passat dijous, 7 d'octubre. Aquesta determinava que dos articles dels tractats europeus, l'1 i el 19, són inconstitucionals a Polònia, per una suposada invasió de competències. Els magistrats de Polònia consideren que el TJUE no té les competències necessàries per decidir si els jutges polonesos són o no independents. 

Cal tenir en compte que aquesta decisió es coneix en un moment en què els 23.900 milions del fons de recuperació europeus que corresponen a Polònia no han estat aprovats. Paral·lelament, la sentència ha causat una "profunda preocupació" a la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat que respondran amb "tots els poders" dels que disposen.

Reacció flamenca 

Nandot no és l'únic polític internacional que s'ha pronunciat sobre el qüestionament de la tasca de la Unió Europea arran del posicionament de Polònia i el precedent d'Espanya amb Junqueras. El senador flamenc Mark Demesmaeker ha considerat arran de la polèmica que "si no es veu la repressió anticatalana, la UE perd tota autoritat i credibilitat".  

tuit Mark Demesmaeker polonia

Demesmaeker, com el diputat francès ha citat via Twitter al coordinador de la política internacional de president Torra, Aleix Sarri. 

El diputat francès, Sébastien Nandot durant una intervenció a l'Assemblea Francesa en una foto d'arxiu.