El govern de Polònia tracta de justificar la sentència del Tribunal Constitucional del seu país del passat dijous, que dictaminava que el Tractat d'Adhesió de Polònia a la Unió Europea és incompatible amb algunes parts de la Constitució polonesa, perquè posa per davant el dret comunitari al nacional i, per tant, consideren que això no hauria de ser d'aquesta manera.

Per argumentar aquesta preeminència del dret nacional al comunitari, Polònia al·lega que no és l'únic país que ho fa o ho ha fet i, més concretament, es refereix a Espanya pel cas d'Oriol Junqueras sobre la seva condició d'eurodiputat i la seva immunitat.

El cas Junqueras

Després de ser elegit europarlamentari, el debat sobre la immunitat del president d'Esquerra Republicana es va traslladar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el mes de desembre de 2019 va resoldre que Oriol Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat, deixant entreveure que el Tribunal Suprem l'hauria d'haver alliberat abans de la sentència de l'1 d'octubre per tal que pogués recollir la seva acta d'europarlamentari.

Un mes després, el gener de 2020, el Tribunal Suprem va rebutjar autoritzar que Junqueras anés a l'Eurocambra perquè pesava sobre ell una sentència de 13 anys de presó. Un dels arguments que plasmava en la interlocutòria el Suprem és que el dret nacional estableix que no hi ha immunitat per a una persona que es presenta a un procés electoral quan ja té un judici obert.

En aquest sentit, Polònia indica que el pronunciament del Suprem sobre l'afer Junqueras implica "insinuar que l'ordre jurídic espanyol és més important que el de la Unió Europea". Per això, entenen des del país polonès que la sentència del seu Tribunal Constitucional no suposa "tanta novetat en l'escena europea". Més enllà d'Espanya, també han mencionat altres casos en els quals prevaldria el dret nacional al comunitari de països com França, Itàlia, Dinamarca o Romania.

La polèmica sentència del TC de Polònia

El passat dijous, el Tribunal Constitucional de Polònia va emetre una sentència que determinava que els articles 1 i 19 dels tractats europeus són inconstitucionals en aquest país, per una suposada invasió de competències. Els magistrats de Polònia consideren que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no té competència per a establir si els jutges del seu país són o no independents.

Aquesta decisió, a més, es coneix en un moment en què els 23.900 milions del fons de recuperació que corresponen a Polònia no han estat aprovats encara. Paral·lelament, la sentència ha causat una "profunda preocupació" a la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat que respondran amb "tots els poders" dels que disposen.

 

Imatge principal: El primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la darrera cimera d'ambdós països que va tenir lloc el passat mes de maig. Europa Press.