La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat que utilitzarà “tots els poders” al seu abast per garantir que Polònia respecta la supremacia del dret de la Unió Europea. Un dia després que el Tribunal Constitucional d’aquest país dictaminés que la seva Carta Magna està per sobre de les lleis de la UE, la cap de l’executiu europeu ha fet un comunicat aquest divendres per expressar la seva “profunda preocupació” per aquesta decisió. Von der Leyen ha encarregat als seus serveis que s’analitzi “a fons i amb rapidesa” la sentència per decidir com reaccionaran. Ha deixat clar que el dret europeu està "per sobre de les disposicions constitucionals".

“La nostra màxima prioritat és garantir que els drets dels ciutadans polonesos estiguin protegits i que els ciutadans polonesos gaudeixin dels avantatges que proporciona la pertinença a la Unió Europea, igual que tots els ciutadans de la UE”, ha avançat Von der Leyen. Igualment, ha avisat que les companyies europees necessiten “certesa legal” sobre si Polònia aplicarà les lleis de la UE.

"Estic profundament preocupada per la sentència d'ahir del Tribunal Constitucional polonès. He donat instruccions als serveis de la Comissió perquè l'analitzin a fons i amb rapidesa. Sobre aquesta base decidirem els propers passos", ha indicat Von der Leyen en una declaració distribuïda a la premsa.

La presidenta ha insistit que els Tractats europeus són "molt clars" en el fet que les sentències de Tribunal de Justícia de la UE són vinculants per a les autoritats de tots els Estats membres, inclosos els tribunals nacionals, i que "el dret de la UE té primacia sobre el dret nacional, incloses les disposicions constitucionals".

"Això és el que tots els Estats membres de la UE han signat com a membres de la Unió Europea. Utilitzarem tots els poders que tenim en virtut dels Tractats per garantir-ho", va afirmar.

Von der Leyen ha incidit en la seva declaració en què tant els ciutadans europeus com les empreses que fan negocis a Polònia "necessiten la seguretat jurídica que les normes de la UE, incloses les sentències del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, s'apliquen plenament en Polònia". "Defensarem els principis fundadors de l'ordenament jurídic de la nostra Unió. Els 450 milions d'europeus confien en això", ha afirmat.

El Tribunal Constitucional (TC) polonès va sentenciar el dijous que alguns articles del tractat d'adhesió a la UE són "incompatibles amb la Constitució" del país, una sentència emesa després de la petició del mateix Govern polonès perquè es pronunciés sobre la qüestió i que avala l'oposició de Varsòvia a aplicar lleis comunitàries.

La sentència agreuja encara més el xoc entre Brussel·les i Varsòvia pels problemes polonesos amb l'Estat de Dret i, en particular, la independència judicial, que li han valgut l'obertura de diversos expedients comunitaris.

Estudi al detall
 

El portaveu de la Comissió, Eric Mamer, ha insistit que els serveis jurídics de l'Executiu comunitari prendran "tot el temps necessari" per "entendre molt bé les ramificacions jurídiques" de la sentència, i ha recomanat no entrar en "especulacions" ni "en possibles escenaris polítics". El temps dependrà de la "complexitat", ha indicat Mamer, a qui els periodistes han preguntat reiteradament sobre els terminis de la resposta de Brussel·les.