El diputat francès Sébastien Nadot (República en marxa) ha denunciat en una compareixença del secretari d'Estat d'Afers Europeus d'aquest país, Clément Beaune, a l'Assemblea Nacional, la situació dels presos polítics i exiliats catalans. Nadot ha fet la intervenció en la reunió d'aquest mes de la comissió d'Afers Europeus del Parlament francès.

Després de recordar que els fons d'ajuda de la UE han estat condicionats al compliment de l'Estat de dret a Hongria i a Polònia, Nadot ha indicat que volia parlar també d'Espanya. "L'Estat espanyol ha condemnat nombrosos militants i electes catalans a penes severes de presó per sedició, com l'expresidenta del Parlament català, Carme Forcadell. Violant els drets de la UE i una decisió del Tribunal de Justícia de la UE, l'Estat espanyol ha empresonat l'eurodiputat Oriol Junqueras, i persegueix altres 3 eurodiputats que s'han refugiat a Bèlgica", ha indicat.

Ha insistit que actualment el Parlament europeu està debatent, a petició d'Espanya, si es retira la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí, i que davant d'això França hauria de tenir una opinió. "Hi ha a la UE eurodiputats electes d'un Estat membre, que s'han vist obligats a refugiar-se en un altre Estat membre.  La situació sembla contrària als valors fundadors de la UE", ha afegit. "Hi ha un país que no respecta les decisions del Tribunal de Justícia de la UE", ha manifestat, mentre precisava que això no vol dir que sigui partidari de la independència de Catalunya.

Les paraules del diputat francès, que són anteriors de les declaracions del vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, reconeixent que Puigdemont és un exiliat, van ser respostes pel secretari d'Estat, que no va voler entrar en polèmica amb Espanya.

Clément Beaune Assemblea francesa

Segons Beaune, no s'hauria de posar en el mateix pla "el que passa a Polònia i a Hongria i el que passa a Espanya". "L'únic que puc dir, i no és només un comentari diplomàtic sinó que ho conec amb profunditat, és que Espanya i el govern espanyol no han gestionat aquesta crisi violant els principis europeus, ni violant l'Estat de dret", va afegir. Les vies [dels catalans] per recórrer a la Justícia europea estan obertes", va argumentar. 

Coincidint amb aquest debat, el vicepresident segon del Govern espanyol i líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, va comparar diumenge el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si és a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

A la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident va respondre amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí. S'ha fotut enlaire la vida".

A la fotografia principal, el diputat francès Sébastien Nadot