Se sabia que l’amnistia seria la paraula clau d’aquest debat d’investidura, però era més complicat preveure que els xocs es produirien pel significat del terme en els diccionaris. La primera intervenció de Pedro Sánchez com a candidat a mantenir-se a la presidència del govern espanyol ha generat malestar a Junts per Catalunya. Perquè el líder del PSOE ha assenyalat que la llei serà un perdó als independentistes, i no el reconeixement que l’Estat ha actuat de forma repressiva contra un moviment polític. “No ha estat valent”, li ha etzibat a última hora de la jornada la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras. Les diferències entre PSOE i Junts sobre el seu acord s'han constatat i han entelat el primer acte del debat d’investidura, així com un enfrontament dialèctic entre Sánchez i Feijóo, en el qual el líder popular ha elevat el to extremista del seu discurs. Tot, acompanyat de comparacions entre Sánchez i Hitler per part de Santiago Abascal i un insult que portarà cua: Ayuso li ha dit “fill de puta” al president del govern espanyol.

"No provi de temptar la sort perquè no funcionarà", ha arribat a avisar Nogueras a Sánchez. La diputada independentista ha recordat alguns dels punts més importants de l'acord entre el PSOE i Junts per Catalunya, i ha recordat que l'amnistia "no és una mesura de gràcia" sinó un moviment per "desjudicialitzar la política". Ha assegurat també que l'amnistia no resoldrà cap problema de convivència perquè l'independentisme no genera cap problema d'aquest tipus. Ha reivindicat, així, la "maduresa" de la societat catalana. Davant d'això, però, el líder socialista s'ha compromès a complir amb l'acord signat amb el partit de Carles Puigdemont. "Fructificarà", ha insistit. 

Cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo

Qui probablement es convertirà aquest dijous en líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha intentat que el seu cara a cara amb Pedro Sánchez pivotés al voltant de l’amnistia i els pactes amb els partits independentistes. Minuts abans, el candidat a mantenir-se a la presidència del govern espanyol ja havia tractat aquest tema, però havia trigat gairebé una hora i mitja a pronunciar-la en el seu discurs de seducció als diputats del Congrés perquè votin a favor de la investidura aquest dijous.

Per molt que el líder del PSOE hagi defensat la norma que deslliura independentistes de la persecució judicial espanyola, ha basat bona part del discurs en reivindicar-se com l’única alternativa a l’ultraespanyolisme que en els darrers dies s’ha manifestat crispadament —amb violència neonazi contra la policia inclosa— a la seu socialista de Ferraz. El president espanyol ha assenyalat el PP i Vox com a culpables d’aquesta agitació de la dreta, i ha contraposat el seu model de “convivència” al de la “dreta retrògrada”.

 

Sobre l’amnistia, Pedro Sánchez no ha definit la llei com el reconeixement per part de l’Estat d’haver actuat de forma persecutòria contra un moviment polític; sinó com un perdó. Això és el que ha provocat malestar a Junts per Catalunya amb el PSOE. Sánchez ha defensat que l’amnistia servirà per “superar la fractura de l’1-O” i que gràcies al seu pas per la Moncloa “ara la Constitució es compleix a tots els territoris de l’Estat”. Ha etzibat a Feijóo que el govern espanyol presidit per José María Aznar va amnistiar 16 membres de Terra Lliure després d’enteses amb la Convergència de Jordi Pujol.

Feijóo, al seu torn, ha entonat un discurs més extremista del que és habitual i ha acusat Sánchez de “frau” i de “corrupció política” per dur a la cambra quelcom que “no es va votar a les urnes”, en referència a l’amnistia. La picabaralla entre els líders del PSOE i el PP ha girat al voltant de la legitimitat democràtica, i el popular ha lamentat que Sánchez “ja estigui investit des de Waterloo”, titllant de “broma” que hagi arribat finalment a un pacte amb Carles Puigdemont.

El líder dels populars ha suplicat una nova convocatòria electoral, i Sánchez ha mirat de tombar aquesta petició amb ironia, recordant-li que el PP ja va guanyar les eleccions del 23-J. Sánchez li ha retret a Feijóo que “enviés emissaris” per mirar d’arribar a un acord amb Carles Puigdemont. I un cop es va topar amb el ‘No’ d’una majoria del Congrés dels Diputats, va defensar “no voler ser president” a qualsevol preu. “És el primer espanyol que renuncia a ser president del govern espanyol podent ser-ho”, ha etzibat Sánchez entre rialles.

Punxa la concentració ultra a les portes del Congrés

Fins a 1.600 policies s’han mobilitzat aquest dimecres per custodiar el Congrés dels Diputats davant una amenaça que ha acabat sent una falsa alarma: l’extrema dreta havia convocat una gran manifestació a les portes de la cambra baixa, inspirant-se en l’assetjament dels darrers dies a la seu de Ferraz. Però segons la delegació del govern espanyol a Madrid, la xifra d’assistents ha superat només el centenar. Així, el debat s’ha desenvolupat amb absoluta normalitat, a l'expectativa del que pugui passar aquest dijous.

Quan Santiago Abascal ha acabat la seva rèplica al candidat a la presidència —després d’haver comparat Pedro Sánchez amb Adolf Hitler—, ell i tot el grup parlamentari de Vox ha abandonat l’hemicicle. S’han dirigit immediatament a la plaça de Neptuno a atiar les desenes d’ultres concentrats als voltants del Congrés. Posteriorment, els manifestants han decidit dirigir-se al carrer Ferraz, seu estatal del PSOE i camp de batalla neonazi aquestes darreres nits.

 

Isabel Díaz Ayuso diu “fill de puta” a Pedro Sánchez

Un dels moments que més correran a la xarxa ha estat quan Isabel Díaz Ayuso li ha dit “fill de puta” a Pedro Sánchez. Durant la picabaralla dialèctica Sánchez-Feijóo, el president espanyol parlava d’un "probable cas de corrupció per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid". En aquest moment, les càmeres del Congrés han enfocat la lideressa madrilenya i s'ha vist clarament com deixava anar un "fill de puta".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!