Ha hagut de passat més d’una hora i vint minuts de discurs perquè Pedro Sánchez es referís a la part que generava més interès del seu pronunciament com a candidat per mantenir-se a la presidència espanyola. “L’amnistia servirà per superar la fractura de l’1-O”, ha defensat aquest dijous entre crits d’indignació del PP. El líder socialista n'ha defensat la “legalitat” i constitucionalitat, i ha recordat que el PP va indultar 16 membres de Terra Lliure quan José María Aznar era a la Moncloa. El president del govern espanyol s’ha volgut erigir durant la seva intervenció com a única alternativa a l’ultraespanyolisme, i ha assegurat que, gràcies al seu pas per la Moncloa, “ara la Constitució es compleix a tots els territoris" de l’estat espanyol: "Els ciutadans prefereixen la Catalunya del 2023 que no pas la del 2017", ha asseverat.

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE

El president espanyol ha reivindicat la seva voluntat de dedicar part de la seva agenda a la "cohesió territorial", motiu pel qual s'ha compromès —per enèsima vegada— a reformar el model de finançament autonòmic. Ha sigut llavors quan s'ha referit a Catalunya, assegurant que comprèn que hi hagi bona part de la ciutadania catalana que sigui independentista. Ha contraposat la "recepta del PP" per "garantir la unitat" de l'estat espanyol davant del conflicte polític entre Catalunya i Espanya: "Imposició i crispació social davant de diàleg, convivència i perdó". 

Ha sigut llavors quan ha defensat, per primera vegada davant del Congrés dels Diputats, la llei d'amnistia a independentistes. És més, l'ha donada per feta, després que finalment el seu grup hagi registrat en solitari a la cambra el text de la norma pactat amb Junts. Per tal d'apel·lar als ciutadans de l'Estat que són, de primeres, contraris a una amnistia a 309 independentistes —segons els càlculs dels socialistes—, Sánchez ha assegurat que "l'amnistia no serà un atac a la Constitució, sinó una demostració de la seva fortalesa". 

 

"És una mesura que demana una part rellevant de la societat catalana", ha assenyalat Sánchez, per concretar que el 80% dels "representants polítics catalans" aprova l'exoneració a independentistes per tots els fets del procés. El líder socialista ha recordat que bona part de la seva estratègia per aconseguir el "retrobament total" amb Catalunya ja ha inclòs fins ara els indults i també la normalització lingüística al Congrés dels Diputats. 

L'única alternativa davant la crispació ultra

Pedro Sánchez ha començat el seu discurs abordant l’actual crispació que hi ha a l’ultraespanyolisme a causa del pacte entre PSOE i l’independentisme per un acord que inclou la investidura i l’amnistia. Després de saludar la cambra en castellà, català, basc i gallec, el candidat a mantenir-se a la presidència espanyola ha defensat aferrissadament el dret de manifestació, i ha mostrat el seu absolut “respecte” pels qui aquests dies s’han concentrat en diversos punts de l’estat espanyol —entre ells la seu del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid— de manera “pacífica”.

Però, sense esmentar-ho directament, ha culpat el PP i Vox dels aldarulls violents en què han derivat moltes d’aquestes manifestacions. Ha lamentat que Alberto Núñez Feijóo hagi fet “com Pablo Casado” i hagi decidit “aixecar el cordó sanitari” al partit de Santiago Abascal. “S’ha sumat als reaccionaris de Le Pen i ha seguit el model d’Isabel Díaz Ayuso”, ha dit el president en funcions. De fet, Pedro Sánchez s’ha referit a la presidenta de la Comunitat de Madrid com a “líder intel·lectual del PP”.

Davant d’això, Pedro Sánchez ha reivindicat que des de la seva entrada a la Moncloa “l’Espanya actual és més pròspera”. El president socialista ha definit el seu executiu, també, com “l’únic mur davant l’extrema dreta”. Ha instat la cambra, doncs, a frenar “la dreta retrògrada” i a “obrir camí cap a la tolerància i la convivència".

El to està a l'altura de la grandesa del candidat”, assenyalen fonts del PP, que critiquen que en la primera hora de discurs, Pedro Sánchez no ha fet cap esment al seu “sotmetiment als independentistes, que és el que avui ens porta aquí”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!