Santiago Abascal ha acusat Pedro Sánchez de fer un "cop d'estat" com Adolf Hitler, en el debat d'investidura d'aquest dimecres —que amb aquesta intervenció s'ha semblat més a qualsevol dels últims dies a Ferraz—. "Aquest cop el disfressaran amb robes de legalitat. Tampoc no inventen res nou: de la mateixa manera, amb aparences de legalitat, van arribar al poder personatges nefastos com Hugo Chávez, Nicolás Maduro o Adolf Hitler", ha assegurat el líder de Vox, en referència als pactes del PSOE amb els independentistes i la tramitació de la llei d'amnistia.

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats 

L'equiparació amb el dictador nazi no ha agradat a la bancada socialista, mentre que Abascal s'ha escudat en la suposada "història" per justificar les seves paraules. "Entenc que els pot molestar, però és que Hitler també va arribar al poder mitjançant unes eleccions, senyor Sánchez. Només després va maniobrar per liquidar la democràcia", ha expressat el dirigent ultra. A més, ha recordat unes de les paraules del president al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que feien referència a "la dictadura dels vots": "Amb la dictadura dels vots han arribat al poder molts dels pitjors tirans i criminals de la història". 

Picabaralla entre Armengol i Abascal

Dit això, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha tallat la intervenció i ha recordat que "aquest país sap perfectament el que és una dictadura i el que és un cop d'estat, tenim en aquesta seu els records". "La democràcia es basa en les institucions que la conformen. Li demano que retiri les paraules de cop d'estat perquè si no, en funció de les meves competències, les retiraré jo", ha dit. Abascal ha rebutjat la petició d'Armengol i s'ha queixat que "ja ni els diputats tenen llibertat d'expressió en la tribuna d'oradors del Congrés". De fons, els diputats ultres han cridat "fora, fora".

 

El líder de Vox ha continuat el seu discurs i ha fet referència a totes les vegades que ministres socialistes s'han posicionat contra l'amnistia, per tal de titllar el president del govern espanyol de mentider. De fet, de mentider patològic: "Vostè desconeix per complet els problemes de consciència. Això està diagnosticat. Li recomano que demani una cita, segur que no haurà d'esperar a una llista d'espera i, com ara ha dit que tot és gratis, no tindrà cap problema". "Desconèixer els problemes de consciència d'aquesta manera està diagnosticat", ha insistit. Abans, també ha dedicat unes paraules al PP i al seu líder, Alberto Núñez Feijóo, per demanar que la seva majoria al Senat impedeixi la tramitació de "la llei del cop" (la de l'amnistia). Així doncs, una amenaça: "Si no ho fan, ens ho posarien molt difícil per poder seguir governant amb vostès a les altres institucions".

Els diputats de Vox abandonen el Congrés

D'aquesta manera, els diputats de Vox han abandonat el Congrés un cop ha finalitzat la intervenció d'Abascal, abans de la suposada resposta de Sánchez. "Ara pot llançar les seves mentides a qui vulgui escoltar-lo, que nosaltres ens anirem junt amb el poble espanyol que combat el seu cop i demà estarem aquí per votar contra vostè", ha conclòs el dirigent ultra, que ha marxat amb la resta dels seus companys mentre el socialista Patxi López prenia la paraula per respondre. Els integrants de la formació d'extrema dreta han assistit a les manifestacions fora de la cambra, on l'espanyolisme protesta contra la investidura.

 

Des del seu escó, López ha acusat Abascal d'"incitar a l'odi" i ha assegurat que aquesta mena d'actituds "no haurien d'estar permeses". El socialista basc ha criticat que hagin tractat Sánchez de colpista i de persona que hauria d'estar diagnosticada amb una malaltia, perquè és "una ofensa". "Sempre hem denunciat totes les dictadures i tots els colpistes", ha recordat. I ha afegit: "Si algú es vol referir a si mateix com a colpista o dictador, perfecte". Així, s'ha mostrat d'acord amb que s'esborri l'equiparació amb Hitler del diari de sessions. Armengol ha agraït les paraules de López i, finalment, Sánchez s'ha abstingut de pujar per respondre a Vox. El president s'ha limitat a evidenciar que els diputats "han renunciat al debat" i que "queda tot dit".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!