Detinguda una dona als Països Baixos relacionada amb l'atac a Alejo Vidal-Quadras, segons ha informat aquest dimarts la Policia Nacional. De nacionalitat neerlandesa, la dona hauria participat presumptament en el finançament i preparació de l'atemptat. És la cinquena detenció realitzada en el marc de la investigació de l'atac a Madrid del passat 9 de novembre. Les autoritats espanyoles havien emès una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) contra ella.

Poc després de l'intent d'assassinat, ja es van detenir tres persones per la seva vinculació amb la logística de l'atac. El jutge va decretar presó per al cervell a Espanya de l'atemptat, una de les persones detingudes; per la seva banda, les altres dues van quedar en llibertat amb mesures cautelars. La quarta detenció va ser al gener, quan van detenir a Colòmbia un dels autors mentre intentava travessar la frontera des de Veneçuela. La dona d'aquest dimarts és la cinquena detinguda, en aquesta ocasió relacionada amb el finançament de l'atac.

Cinc detinguts (i un fugit) per l'atac a Vidal-Quadras

La detenció del gener va ser la de G. O. Higuera, un home de nacionalitat veneçolana a qui la Policia Nacional seguia la pista des de feia temps. Conegut amb el sobrenom de "Maquia", havia fugit a Veneçuela poc després de l'intent d'assassinat. Se l'havia pogut vincular amb Mehrez Ayari, francès de 37 anys, qui seria l'autor material de l'atemptat —contractat a sou per viatjar a Espanya i matar l'expolític—. Encara se'l busca: es pensa que s'hauria dirigit cap a Tunísia, d'on és originari. La sisena persona que se cercava sembla que seria la dona detinguda als Països Baixos.

No fa gaire, Vidal-Quadras insistia a acusar l'Iran del seu intent d'assassinat. En la seva reaparició pública al febrer (tres mesos després de l'atemptat), l'exlíder del PP català i excandidat de Vox al Parlament Europeu va explicar que Teheran havia publicat "una llista negra d'enemics seus a Occident, amb vint o trenta noms i organitzacions". "El primer a la llista era Alejo Vidal-Quadras", va dir, cosa que li va provocar "certa intranquil·litat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!