Les autoritats de Colòmbia han detingut un dels autors de l'intent d'assassinat d'Alejo Vidal-Quadras a Madrid el passat 9 de novembre, quan li van disparar un tret a la cara prop de casa seva. L'arrestat és G. O. Higuera, un home de nacionalitat veneçolana a qui la Policia Nacional, cos encarregat de la investigació del cas, seguia la pista des de feia temps, tot i que no l'havien pogut localitzar. No ha estat fins aquest dimarts, quan l'home va intentar travessar la frontera entre el seu país natal i Colòmbia de manera il·legal i les forces policials el van identificar. En comprovar el seu nom, va saltar una alerta de la Interpol apuntant que les autoritats espanyoles el buscaven per un delicte de terrorisme, motiu pel qual va quedar detingut.

L'arrestat, conegut amb el sobrenom de "Maquia", havia fugit a Veneçuela poc després de l'intent d'assassinat de Vidal-Quadras escapant de la policia espanyola. A G.O. Higuera, que vivia a Mijas (Màlaga), un dels municipis on residia un altre dels detinguts, se li atribueix una participació clau en l'organització de l'atemptat. Segons han pogut esbrinar els agents que porten a terme la investigació del cas, va participar en les tasques logístiques del pla i també se l'ha pogut vincular amb Mehrez Ayari, de 37 años, l'home d'origen magrebí qui, suposadament, seria l'autor material de l'intent d'assassinat.

Quatre dels autors, detinguts

Amb la detenció de G.O. Higuera a Colòmbia ja són quatre les persones detingudes en relació amb l'intent d'assassinat d'Alejo Vidal-Quadras. De les tres persones que ja havien estat arrestades a Espanya per aquests fets, l'Audiència Nacional va enviar a presó un home espanyol amb vincles xiïtes detingut a Lanjarón (Granada) i que, presumptament, era el cervell a Espanya de l'atemptat. En canvi, tant la seva parella, una dona de nacionalitat britànica, com un home de nacionalitat espanyola detingut a Fuengirola (Màlaga) per haver llogat la moto amb la qual va fugir l'autor material, van quedar en llibertat amb mesures cautelars.

Des d'aleshores, la investigació policial s'ha centrat a buscar l'autor material de l'intent d'assassinat, a qui tenen perfectament identificat. Es tracta de Mehrez Ayari, de 37 anys, un home francès d'origen tunisià amb nombrosos antecedents a França. L'home hauria estat contractat a sou per venir a Espanya expressament a posar fi a la vida del polític. Un cop comès l'atemptat, amb resultat fallit, va fugir. Els investigadors creuen que s'hauria dirigit cap al nord d'Àfrica i que, o es va quedar al Marroc, per on va escapar, o va anar fins a Tunísia, d’on és originari. A més d'ell, els investigadors també busquen a una sisena persona a qui també han pogut relacionar amb l'atac a l'exlíder del PP a Catalunya.