La Policia Nacional ha detingut tres persones relacionades amb l’atemptat fallit contra Alejo Vidal-Quadras, el proppassat 9 de novembre, a Madrid, a ple dia, quan va ser tirotejat a la cara per un home que després de pujar en una motocicleta, va poder escapar del lloc dels fets. Entre els tres arrestats, dos homes i una dona, no hi ha l’autor material de l’intent d’assassinat del polític català i és, aquest quart objectiu, el que encara està en cerca i captura per part de la policia espanyola. Els investigadors de la Comissaria General d’Informació creuen que tenen una imatge d’ell, de les càmeres de seguretat d’un hostal proper, on es va allotjar el dia dels fets, però, ara per ara, encara no ha pogut ser detingut. 

Les sospites de la policia apunten a la possibilitat que l’autor material, amb vincles amb el crim organitzat, rebés l’encàrrec d’un dels detinguts en l’operatiu d’ahir, l’home espanyol amb vincle xiïta, que vivia amb la seva dona en un pis de Lanjarón, a Granada, i que va ser localitzat per haver deixat el cotxe llogat que van fer servir per fer vigilàncies, mal aparcat en un solar que s’havia de buidar per fer-hi una fira. El pistoler no només, per sort d’Alejo Vidal-Quadras, va fallar en el tret i no li va provocar la mort al polític de Barcelona, exdiputat del Partit Popular al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu, també va deixar massa pistes i la policia ja n’ha pogut trobar les imatges i, asseguren fonts policials, també la identitat. Es tracta d’un home d’origen tunisià que té antecedents a França, per delinqüència comuna i per homicidi.

Els investigadors, però, creuen que el sicari contractat per assassinar Vidal-Quadras ja no és a l’Estat i, sospiten, que després d’entrar a Espanya, amb l’encàrrec d’assassinar-lo d’un tret al carrer de Núñez y Balboa, va tornar a sortir, però ara, en direcció sud, cap al nord d’Àfrica. Tot i les gestions de col·laboració amb la intel·ligència marroquina, ara per ara encara no s’ha pogut localitzar, si bé es creu que o bé s’ha quedat al Marroc, per on va escapar, o ha pogut anar fins a Tunísia, d’on és originari. 

El pistoler, a sou i sense vincles amb l'Iran

Entre les perquisicions fetes pels agents de la Policia Nacional que investiguen el cas sí que s’ha pogut arribar a aclarir que el pistoler no té cap vincle amb l’Iran ni el govern de Teheran i que va ser contractat, a canvi d’una quantitat de diners, per dur a terme l’acció i acabar amb la vida d’Alejo Vidal-Quadras. Qui sí que té vincles amb la república islàmica i el govern actual és l’home detingut a Lanjarón, que té vincles xiïtes, el vincle que Informació ha trobat entre el que creuen que és el cervell a Espanya del crim i els patrocinadors de l’atemptat. 

Cal recordar que la implicació iraniana és una de les línies d’investigació més importants, ara per ara. El de Barcelona s’ha mostrat molt crític amb el govern de Teheran i va aparèixer en una llista de noms “enemics” de l'Iran l’any 2022, quan Vidal-Quadras va manifestar-se públicament en contra la reacció de l'Iran i la seva policia de la moral contra una jove que no es va voler posar el hijab.