El jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge ha decretat l'ingrés a presó de l'home espanyol amb vincles xiïtes detingut a Lanjarón (Granada) i que, presumptament, és el cervell a Espanya de l'intent d'assassinat d'Alejo Vidal-Quadras que es va produir a Madrid el passat 9 de novembre. Segons els investigadors de la Policia Nacional, l'home hi hauria participat de manera activa donant suport logístic, amb la compra de material per dur a terme l'execució, i participant en les tasques de vigilància de l'exlíder del Partit Popular a Catalunya. 

Pel que fa als altres dos detinguts, una dona arrestada també a Lanjarón, de nacionalitat britànica i parella de l'empresonat, i un home de nacionalitat espanyola detingut a Fuengirola (Màlaga), han quedat en llibertat amb mesures cautelars, i s'han de presentar cada quinze dies als jutjats. A més, també se'ls ha retirat el passaport i tenen prohibit sortir de territori espanyol. Tots tres estan sent investigats per un delicte d'assassinat amb finalitat terrorista en grau de temptativa.

Enxampats per un cotxe mal aparcat

Els investigadors de la Policia Nacional han pogut acreditar que l'intent d'assassinat d'Alejo Vidal-Quadras s'havia preparat amb temps d'antelació. Durant setmanes, i de manera meticulosa, s'havia estat preparant tot el material necessari, s'havien estat fent vigilàncies al polític per saber les seves rutines i s'havien organitzat reunions per planejar l'atemptat a diversos llocs d'Espanya. Malgrat tota aquesta planificació, però, el pla els va acabar sortint malament. El tret no va matar Vidal-Quadras i, a més, van deixar diverses pistes pel camí.

La moto amb la qual va fugir va ser trobada calcinada poc després, però va permetre a la policia estirar un fil que els va portar fins al detingut a Màlaga. A més, el cervell de l'operació a Espanya i la seva parella, que des de feia poc vivien en un pis llogat a Lanjarón, van deixar un cotxe mal aparcat en un descampat on s'havia de muntar una fira agroalimentària. Quan van comprovar la matrícula, van saltar totes les alarmes i els van acabar detenint. Els investigadors de la Policia Nacional van escorcollar quatre domicilis, així com els vehicles dels arrestats. Arran d'això, es va poder intervenir material informàtic, telefònic i documentació que està sent analitzada per intentar trobar alguna pista i algun fil per estirar que ajudi a trobar l'autor material, que no és cap dels tres detinguts, o l'autor intel·lectual.

Busquen l'autor material del tret

A hores d'ara, la investigació segueix oberta i, malgrat que s'ha detingut a tres dels implicats, encara falta localitzar la persona que hauria disparat el tret al cap d'Alejo Vidal-Quadras. L'assassí, d'origen tunisià, hauria estat contractat a sou expressament pel cervell de l'operació a Espanya, ara empresonat, per posar fi a la vida del polític. Els investigadors, però, creuen que va fugir cap al nord d'Àfrica i que o bé s’ha quedat al Marroc, per on va escapar, o ha pogut anar fins a Tunísia, d’on és originari.

Mentrestant, els investigadors també treballen per esclarir qui és l'autor intel·lectual de l'intent d'assassinat, que és investigat per l'Audiència Nacional en considerar-se que es tracta d'un atac terrorista. Cal recordar que la implicació iraniana és una de les línies d’investigació més importants, ara per ara. El de Barcelona s’ha mostrat molt crític amb el govern de Teheran i va aparèixer en una llista de noms “enemics” de l'Iran l’any 2022, quan Vidal-Quadras va manifestar-se públicament en contra de la reacció de l'Iran i la seva policia de la moral contra una jove que no es va voler posar el hijab.