La parella detinguda a Lanjarón, a l’Alpujarra de Granada, va cometre un error que ha permès a la policia arribar fins al seu amagatall i poder-los relacionar amb l'intent d’assassinat que va patir, després de ser disparat a la cara, l’exdiputat del Partit Popular i fundador de Vox Alejo Vidal-Quadras el 9 de novembre passat a Madrid, a ple dia, al cèntric barri de Salamanca. 

Al municipi on vivien no eren coneguts, feia poc temps que hi residien i l’habitatge on eren servia de pis franc, només per, presumptament, amagar-s'hi després d’haver orquestrat el pla i haver contractat un sicari per assassinar al polític català. Però res no va anar com s’esperaven i l’error —deixar el cotxe de lloguer que van utilitzar per fer vigilàncies a Madrid mal aparcat en un solar que s’havia de buidar per instal·lar-hi una fira agroalimentària— va fer saltar les alarmes. 

Del cotxe al cervell de l’atemptat a Espanya

La policia local no sabia de qui era el cotxe que hi havia aparcat. Abans d'endur-se'l, van intentar localitzar-ne el propietari i evitar així el tràmit de la grua, però cap veí no sabia de qui podia ser aquell vehicle. Amb les plaques, els agents de la policia de Lanjarón van arribar fins a una empresa de lloguer de vehicles de Màlaga, que, alhora, va fer saltar les alarmes de la Policia Nacional, que tenia una petició de seguiment i vigilància del cotxe, si era descobert, per la possible relació amb l’intent d’assassinat d’Alejo Vidal-Quadras. 

 

El cercle dels investigadors de la Comissaria General d’Informació de la policia espanyola es va anar tancant, fins que van poder detenir la persona que havia llogat el cotxe, un home de nacionalitat espanyola d’origen estranger, amb vincles xiïtes, una branca musulmana, la més forta a l’Iran, on apunten les sospites de la policia i del mateix Alejo Vidal-Quadras, que, després de l’atac, ja va assenyalar en aquesta direcció als investigadors que van assumir el cas, sota la batuta de l’Audiència Nacional, en tractar-se —segons les sospites— d’un atac terrorista amb implicació d'agents externs. 

Connexions internacionals del detingut

La policia sospita que el detingut a Lanjarón, un dels tres arrestats aquest dimarts, és qui va contractar els sicaris per dur a terme l’execució de Vidal-Quadras, però que ho va fer a sou d’altres persones. La seva religió, que el vincula amb Teheran, és un pas més en la investigació, però els especialistes de la lluita antiterrorista necessiten avançar més per acabar d'encaixar el trencaclosques i saber qui va ordenar matar, i per quin motiu, el polític català a Madrid. Es creu que l’arrestat és el cervell a Espanya, però que va rebre l’encàrrec de dissenyar l’atac —ell mateix va participar en les vigilàncies i la logística de l’atac— i va contractar la persona que va obrir foc.

A primera hora del matí va ser arrestat, i fins a altes hores de la nit va durar l’escorcoll que els agents d’Informació van fer a casa seva i també al vehicle mal aparcat que va ser clau per poder-lo relacionar amb els fets, tot i no ser-ne l’autor material. Si va rebre pagaments des de l'estranger per finançar l'atemptat, els especialistes de la policia esperen poder-ho arribar a descobrir. L'altre home detingut, a Màlaga, està relacionat amb la motocicleta que es va fer servir per fugir després de l'atac.

El pistoler, escapolit d’Espanya

Falta una quarta persona que la Policia Nacional encara està buscant. Es tracta d’un home d’origen tunisià vinculat al crim organitzat que va ser contractat, presumptament, pel detingut a Granada, per disparar contra Alejo Vidal-Quadras i que ara, segons les investigacions policials, ja podria haver escapat i haver viatjat cap al sud, a la zona del Magreb, al Marroc o a Mauritània. 

Les fonts consultades destaquen que l'operació policial continua oberta i que està previst que els detinguts passin aquest dijous a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge, que va assumir la investigació pel tiroteig en considerar-lo un delicte de terrorisme, davant la possibilitat que la responsabilitat fos d'una organització vinculada al règim iranià.