La Policia Nacional escorcolla, des de primera hora d’aquest dimarts, dues cases a Lanjarón, a Granada, i també a Fuengirola, a Málaga, amb l’objectiu de trobar més informació relacionada amb el cas de l’intent d’assassinat d’Alejo Vidal-Quadras, que el passat 9 de novembre, a ple dia, va ser tirotejat al cèntric carrer de Nuñez de Balboa, a Madrid. La sort va voler que la bala que havien disparat contra l’exdiputat del Partit Popular fes una sortida neta per la galta, evitant l’impacte a la zona del cervell, fet que hagués provocat, de segur, la mort del polític de Barcelona.

Sota la batuta de l’Audiència Nacional, el tribunal especial que va assumir la investigació dels fets, en tractar-se, possiblement, d’un atemptat terrorista amb implicació d’agents externs, i la Comissaria General d’Informació (CGI) de la Policia Nacional, s’ha detingut una parella a Lanjarón i un home a Fuengirola. Dos homes i una dona —els tres tenen la nacionalitat espanyola, si bé algunes fonts asseguren que són d’origen magrebí— que els investigadors de la policia vinculen a l’intent d’assassinat, però que descarten que siguin els autors materials dels trets que va rebre Alejo Vidal-Quadras

El seu paper en l’atac s’haurà d’aclarir, però tot sembla indicar que els tres, en diversos graus d’implicació, van donar suport logístic a l’atac. S’està investigant si van donar suport a les vigilàncies prèvies per dissenyar l’acció que tenia com a intenció de posar fi a la vida de Vidal-Quadras. La motocicleta BMW que el pistoler i el seu còmplice van fer servir per escapar pel carrer de Goya, al barri de Salamanca, després del tret, va ser trobada calcinada aquella mateixa tarda, i les investigacions policials la van portar fins a Mijas, a la Costa del Sol, on havia estat matriculada. 

Les tres detencions d’avui també tenen relació amb aquesta motocicleta que van fer servir per escapar i que era, fins avui, la pista més sòlida que tenien els investigadors de la Comissaria General d’Informació per estirar i poder arribar als autors materials per després poder arribar als autors intel·lectuals d’aquest intent d’assassinat.

El pistoler, fora d’Espanya

Si els tres detinguts no són ni l’autor del tret ni tampoc el còmplice de la moto i tampoc qui va dissenyar i pagar el crim, caldrà seguir investigant. Els escorcolls que s’estan fent avui en aquests dos municipis d’Andalusia han de servir per intentar trobar indicis i nous fils d’on estirar per seguir la investigació i poder arribar fins al final. Agents de la Policia Nacional feia dies que estaven fent seguiments dels tres arrestats avui i s’ha decidit explotar aquesta primera fase per poder seguir investigant.

LLoc de l'atac contra Alejo Vidal-Quadras / Foto: Abel egà
Lloc de l'atac contra Alejo Vidal-Quadras, a Madrid, el passat 9 de novembre / Foto: Abel Degà

Una de les hipòtesis de la policia espanyola és que els autors materials del tret, pistoler i motorista, han pogut escapar d’Espanya. Les investigacions policials, ara per ara, estan obertes i cap via està tancada pels especialistes en crim organitzat i terrorisme de la Policia Nacional.

La motivació, sense aclarir

El que també serà clau serà enfocar la investigació sobre l’intent d’assassinat per poder seguir treballant en una línia d’hipòtesi que pugui servir per aclarir la motivació. Es descarta que es tracti d’un robatori o d’un acte de delinqüència comú i amb suficients indicis que fan pensar que l’autor del tret ho va fer per encàrrec, ara cal aclarir qui ho va orquestrar i pagar. 

El mateix fundador de Vox i exlíder del Partit Popular —en va ser diputat al Parlament de Catalunya i també al Parlament Europeu— va apuntar directament a l’Iran com a autors, mitjançant els seus serveis secrets, d’aquest atac. Des de l’ambaixada a Espanya es va emetre un comunicat en què condemnaven el terrorisme, però un document de 2022 situava Vidal-Quadras com un enemic d’aquesta república islàmica per ser crític amb la deriva autoritària del govern de Teheran. La intel·ligència policial obre una nova via a la investigació, després de constatar que l’intent d’execució de Vidal-Quadras no quadra amb la manera de treballar dels serveis secrets de l'Iran i que tampoc s’hagi detectat, en col·laboració amb el CNI, activitat d’aquest país en la línia que apuntava el mateix polític. 

La policia té altres carpetes sobre la taula i una és la “via marroquí”. Els tres detinguts d’avui, si bé tenen la nacionalitat espanyola, són originaris del Magreb i algunes imatges de les càmeres de seguretat intervingudes per la policia a Madrid, del dia dels fets, mostren un home també magrebí relacionat amb la motocicleta BMW que es va fer servir per escapar del lloc dels fets. La investigació segueix avançant, però encara lluny de l'objectiu final.