Nova etapa per la CUP. Les bases anticapitalistes han avalat amb un 85,15% del suport l'única candidatura col·lectiva que es presentava per la renovació del Secretariat Nacional, integrada per membres com Maria Sirvent, Laure Vega o Edgar Fernández, i que s'ha presentat amb el nom 'Per tornar-hi'. Aquest nou equip haurà d'abordar diverses qüestions claus com la preparació de les eleccions municipals de l'any vinent, però també el debat sobre la possible concurrència a les eleccions espanyoles i europees. Però no és tot, també haurà de treballar per l'enfortiment intern de la militància, com demostra el procés de votació que s'ha fet aquesta setmana per renovar el secretariat, i és que tan sols han participat 643 militants dels 2.227 amb dret a vot, fet que suposa un 28,87% de la participació.

La participació també va ser discreta en l'última renovació del secretariat nacional l'any 2019, on només van participar el 38,38% del cens, tot i que aquesta vegada el secretariat ha rebut molt més suport que l'última vegada, quan van rebre l'aval del 69% de la militància. En qualsevol cas s'engega una nova etapa amb 15 noves persones al capdavant de la formació, que en el seu programa van fixar com a reptes recuperar força institucional a les eleccions municipals de 2023 a Catalunya, i també al País Valencià i a les Illes.

Mantenen la qüestió de confiança a Aragonès

La candidatura entrant també reivindica que és vigent la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Pere Aragonès, tal com va pactar la formació anticapitalista amb ERC en el pacte d'investidura: "Aquest instrument ha de representar un punt d'inflexió en la correlació de forces de la investidura i l'hem d'aprofitar per visualitzar la nostra estratègia parlamentària. Situar l'organització en les condicions de ser el més útil possible de cara a un nou cicle de conflicte polític, social i democràtic", apunten. 

Pel que fa als reptes mobilitzadors i organitzatius de la formació, creuen que és necessari recuperar "l'entusiasme i la participació militant", i trobar l'equilibri entre l'exces d'iniciativa política i la garantia de la qualitat del debat i la reflexió: "El paper de la base de l’organització i dels seus òrgans de debat i decisió no acaba en l’elaboració de l’estratègia política. Va molt més enllà i ha de ser proactiu i decisiu en l’acció política cap enfora, als barris i als pobles. No només de cara a les eleccions sinó, sobretot, a l‘hora de generar les bases d’un nou embat nacional, social i democràtic al país sencer. En aquest sentit, serà fonamental no només l’activació de l’organització cap enfora, sinó el treball específic i sistemàtic per preparar-nos internament com a militants, enfortint les nostres assemblees i els grups de treball", afegeixen.

Els noms

A banda de Sirvent, Vega i Fernández, han estat escollits Joan Ramon Sanz, Jota (Nord Oriental), Gemma Codina (Catalunya Central), Txus Magallon (Penedès), Marta Gilabert (Barcelona), Albert Gimenez (Vallès Occidental), Laure Vega (Baix Llobregat), Jordi Barbero (Baix Llobregat), Quim Soler (Alt Ter), i Ester Diaz (Vallès Occidental), Hug Lucchetti (Vallès Oriental), Iñigo Robredo (Baix Llobregat), Jaume Casals (Catalunya Central) i Isa Chacón (Barcelona).

El nou secretariat farà el seu primer acte públic aquest dissabte en una roda de premsa a Tarragona. La presentació serà en el marc del Congrés Municipalista que la CUP celebrarà aquest cap de setmana, que serà la culminació d'un procés de debat que va iniciar el passat novembre, amb l'objectiu d'avaluar i definir l'estratègia municipalista de la formació per les municipals.