La CUP ha afirmat avui que "no s'està complint" l'acord d'investidura de Pere Aragonès, que van subscriure els cupaires i els republicans després de les eleccions. Precisament segons el que van pactar, el president s'haurà de sotmetre a una qüestió de confiança a mig mandat, per valorar si el pacte s'ha respectat.

La CUP ha manifestat aquesta opinió després de reunir les organitzacions que integren la candidatura parlamentària, la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP), per informar de l’estat de les negociacions sobre els pressupostos de la Generalitat i debatre amb la militància quin ha de ser el paper de la formació davant l’acció política governamental i l’estratègia de la legislatura.

 

 

"La COP ha posat de manifest que, a dia d’avui, no s’estan complint els acords d’investidura pels quals es va facilitar la presidència de Pere Aragonès i que cal un canvi radical que mostri que aquest Govern vol afrontar els reptes actuals del país i no seguir prioritzant els macroprojectes del totxo i el turisme massiu", ha indicat en un comunicat.

Tot i la crítica, també anuncien que seguiran negociant els pressupostos amb la intenció que el Govern "faci un autèntic gir a l'esquerra".

Els cupaires retreuen a l’executiu que hagi rebutjat "elements cabdals" com la moratòria dels projectils de foam o la de les renovables, i que, en canvi, segueixi impulsant projectes "en contra del territori" com els Jocs Olímpics d’Hivern, el circuit de Fórmula 1 o l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Embat democràtic

 

L'acord que van subscriure ERC i la CUP preveia un "embat democràtic, preferiblement en forma de referèndum", i precisava que aquest avançarà paral·lelament en "l’aposta per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol". 

Les dues organitzacions també consideraven imprescindible un canvi en les actuacions policials en l'ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l'ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. "En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya", anunciaven.

Desnonaments

 

Les dues formacions també veien necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat.

"Aquest acord es regirà per una proposta de treball en comú per etapes que han començat amb la constitució del Parlament, seguiran amb la investidura de la Generalitat i aniran aprofundint-se a mesura que la legislatura avanci i els diversos acords presents es vagin acomplint o bé es vagi avançant en la seva consecució en funció de la seva calendarització", concloïa el text pactat. Alhora es deixava clar que el pacte és "reversible" en cas que no s'avanci.