El segon soci que necessita el Govern per aprovar els pressupostos de la Generalitat després del pacte amb el PSC no serà la CUP. Després d'una reunió aquest divendres al Palau de la Generalitat, els cupaires han descartat poder arribar a un acord amb l'Executiu de Pere Aragonès i donen per acabades les negociacions. Cal recordar que pels pressupostos del 2023, els anticapitalistes no es van reunir amb el Govern ni un sol cop, mentre que enguany s'han arribat a intercanviar documents, tot i que les converses no han arribat a bon port. Tal com han explicat en un comunicat, en aquesta reunió amb el Govern, els diputats de la CUP Xavier Pellicer i Mar Ampurdanés han traslladat la seva "decepció" per haver arribat a un pacte amb els socialistes. 

Una legislatura "llançada per la borda" 

"Estem decebuts perquè ERC ha triat el camí fàcil renunciant a aquelles polítiques d'esquerres i independentistes que necessita el nostre país", ha lamentat la diputada a la sortida de la reunió assegurant que és impossible arribar a una entesa amb el Govern que "viu de les engrunes del PSC". Durant tota la negociació, els cupaires han anat demanant a l'executiu d'Aragonès que s'allunyi dels socialistes i el seu model de país, amb projectes com el Hard Rock, assenyalant que aquesta era l'"última oportunitat" del president per fer un gir a la legislatura que s'ha mostrat disposat a esgotar, descartant avançar les eleccions.

Així, Ampurdanés ha exigit al Govern que estripi l'acord amb el PSC que "perpetuen un model de país fracassat", constatant que "la legislatura s'ha llançat per la borda". Davant aquesta manca d'acord, la CUP plantejarà a les seves bases la necessitat de presentar una esmena a la totalitat dels comptes pel 2024, que el Govern ha aprovat aquesta setmana i que ja han començat la seva tramitació parlamentària tot i no tenir, encara, el suport necessari per aprovar-los. 

Dos possibles socis

Aquest dimecres, Pere Aragonès feia una crida a les forces que havien donat suport als pressupostos durant la legislatura a tornar-ho a fer aquest 2024 en ser, segons ell, "millors" que el 2022 i el 2023. Aquesta petició anava dirigida a Junts i els comuns, mentre que excloïa la CUP, ja que els anticapitalistes no han aprovat cap dels tres pressupostos que ha presentat el Govern d'Aragonès. Mentrestant, els comuns continuen reclamant que l'Executiu enterri el Hard Rock si volen seguir negociant —Aragonès repeteix que els comptes no destinen ni un euro al projecte— mentre que Junts va criticar molt durament l'acord amb el PSC. Amb tot, des de l'executiu es mostren confiats que els comptes tiraran endavant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!