Amb dos mesos de retard, el Govern d'Esquerra Republicana ha tancat l'acord pels pressupostos del 2024 amb el PSC de Salvador Illa, a l'espera d'arribar a un pacte també amb els comuns, ja que els 66 diputats que sumen aquestes dues formacions no arriben a la majoria absoluta al Parlament. Després que les negociacions s'accelerassin en els últims dies, aquest dimarts a primera hora s'ha comunicat que la signatura del pacte entre Pere Argonès i Salvador Illa es produirà avui mateix a la tarda, al Palau de la Generalitat. Amb tot, el Govern no s'esperarà a comptar amb el sí dels comuns per aprovar els pressupostos, el president ha convocat per a demà dimecres un Consell Executiu Extraordinari per validar-los. 

Aquest cap de setmana, Salvador Illa ja es mostrava optimista, donant per complet el pacte del 2023, una de les seves principals insistències, i assegurant que les negociacions amb el Govern estaven avançades. Si l'any passat les negociacions entre el Govern i el PSC es van centrar en la carretera B-40, un gripau que els d'Aragonès es van acabar empassant, tot i que ERC s'hi havia posicionat reiteradament en contra, enguany els d'Illa han posat el focus en inversions sobre tres grans aspectes: habitatge, seguretat i educació. El líder de l'oposició havia reclamat “ambició” a l'executiu en aquestes tres partides, fixant-les com a prioritàries. 

 

"Aquesta hauria de ser la setmana"

Per la seva part, ahir dilluns, Raquel Sans, portaveu d'Esquerra assegurava que "aquesta hauria de ser la setmana" en què es produïssin avenços en la negociació, que no han trigat ni 24 hores en materialitzar-se. Advertint que aquests podrien ser els últims comptes expansius en anys, per la tornada de les regles fiscals, va posar pressió a l'oposició: "No entendríem que cap formació deixés passar aquests recursos", va recriminar. A banda del PSC i els comuns, amb qui es van aprovar els comptes del 2023, el Govern ha negociat també amb Junts i la CUP, durant aquests últims mesos. 

Per altra banda, el president Aragonès ha convocat un Consell Executiu Extraordinari per aprovar el projecte de llei de pressupostos, que encara no havia estat presentat. Amb tot, ja se n'han anat avançant detalls, com els 1.000 milions d'euros per a la lluita contra la sequera, o un increment del 9,5% en Educació. El 2023 el Govern els va aprovar el 2 de febrer, l'endemà de l'acord amb els socialistes (ja comptaven amb el sí dels comuns des de feia setmanes) i el Parlament els va donar la llum verda definitiva a mitjan març. 

Els comuns, a l'espera 

La setmana passada des del Govern s'insistia que l'acord de pressupostos era "qüestió de dies", però aquest no s'acabava tancant, en gran part, pel macroprojecte del Hard Rock que enfronta el PSC amb els comuns: per uns és un compromís, per als altres una línia vermella. Tot i que la intenció del Govern és tancar-los aquest mes de febrer, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, va allunyar aquesta possibilitat, pels incompliments de l'executiu amb els pactes del 2023, tot i que l'endemà de les seves declaracions Govern i comuns van posar-se a negociar pels comptes d'enguany.  En els últims dies, Albiach ha tornat a reclamar que el Govern enterri el Hard Rock, si vol comptar amb els comuns per aprovar els comptes, i avui està previst que comparegui en una roda de premsa al Parlament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!