Les tres prioritats que es marcava el PSC durant la negociació dels pressupostos amb el Govern, que finalment ha arribat a bon port i aquesta mateixa tarda Salvador Illa i Pere Aragonès segellaran el pacte, eren habitatge, seguretat i educació. I totes tres s'han vist reflectides en l'acord entre l'Executiu i els socialistes, que s'ha fet públic poc després d'anunciar l'entesa després de mesos de negociacions. A més, també hi destaca la lluita contra la sequera, el Govern ja havia anunciat durant el debat monogràfic al Parlament fins a 1.000 milions d'euros en aquest sentit, o un increment rellevant de places a les residències catalanes.

Sense menció al Hard Rock 

Amb tot, en les disset pàgines de l'acord no es fa cap referència al Hard Rock, el macroprojecte al Camp de Tarragona que defensen els socialistes i que, en canvi, els comuns rebutgen, demanant a Aragonès que cerqui altres majories si aquesta és la seva aposta. El 2023, el Hard Rock tampoc no apareixia en l'acord de pressupostos, però sí en un segon document sobre grans infraestructures que establien un compromís per aprovar el centre recreatiu, però també el tram de la B-40 entre Sabadell i Terrassa i una ampliació de l'aeroport del Prat.

 

Segons ha destacat Salvador Illa en roda de premsa aquest mateix dimarts, s'ha pactat fer seguiment dels acords sobre aquells punts del 2023 que han patit "algun retard en la seva execució", tot assegurant que aquells projectes que estan pendents d'una tramitació administrativa "la tindran", en referència al Hard Rock. Per la seva part, Laura Vilagrà, que també ha comparegut després de fer-se públic l'acord, ha reiterat que els pressupostos no destinen "ni un euro" al projecte, motiu pel qual confia poder "encaixar" els comuns en el pacte amb els socialistes. 

120 milions d'euros als ajuntaments per la sequera 

En el text, que ha fet públic el PSC, l'habitatge, les inversions en educació i salut, o la lluita contra la sequera hi tenen un paper important. En primer terme, l'acord recull fins a 4.000 nous habitatges de lloguer social per fer front a la complicada situació que pateixen els catalans, especialment els joves, per poder accedir a un habitatge. També hi haurà 30 milions d'euros més destinats a la partida per promoure la construcció d'habitatges de lloguer assequible en sòls de l'Incasòl o cedits. 

En el cas de l'educació, sobre la qual els socialistes havien posat el focus després dels desastrosos resultats dels alumnes catalans a les proves PISA, s'ha acordat incrementar en un 10% el seu pressupost, arribant a la xifra rècord de 7.435 milions d'euros, posant el focus en l'escola inclusiva. A banda, també es preveuen actuacions arreu del territori com la construcció de nous edificis pels centres educatius i millores d'aquests. En matèria de salut, si els pressupostos s'aproven, es destinarà el 25% del que correspon al departament de Salut a l'atenció primària, fet que implica un increment de 144 milions d'euros. 

El Govern ja havia donat molta importància a la sequera, anunciant en el passat ple fins a 1.000 milions d'euros per lluitar contra el que ara com ara és un dels principals problemes que pateix el país. En l'acord amb el PSC, es recull destinar 120 milions d'euros més a subvencions adreçades als ens locals per executar inversions i portar a terme les obres que continuen pendents inclosos en l'annex 2 de la llei aprovada el mes de maig al Parlament sobre mesures urgents per afrontar la sequera. 

El PSC es compromet a no bloquejar esmenes

A banda de les partides concretes de l'acord, aquest també recull una sèrie de compromisos polítics entre els quals destaquen que PSC no bloquejarà esmenes que el Govern pacti amb altres formacions polítiques que siguin necessàries per aprovar els pressupostos, com podrien ser els comuns. Tot i això, el pacte concreta que aquestes esmenes no poden contradir l'acord global amb el PSC. Vilagrà ha reconegut en roda de premsa que aquestes esmenes i propostes en el projecte que demà aprovarà el Govern en un consell executiu extraordinari són "evidents" per a poder arribar a pactes amb altres partits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!