Junts per Catalunya fa una mala lectura de l'acord de pressupostos entre el Govern i el PSC. A parer de la formació, tant els republicans com els socialistes han tingut una "actitud sucursalista" amb aquest pacte perquè "prioritzen l'interès del partit al país" fent un "canvi de cromos" amb els pressupostos catalans i l'Ajuntament de Barcelona. Tot i no mostrar-se sorpresos, consideren que els de Salvador Illa assumeixen el paper de "corresponsables del desgovern i la desorientació" de l'executiu havent-se convertit en el seu "principal soci" en els últims dos pressupostos. "Amb aquest acord, aboquen el Govern a seguir en el seu actual desori, mala gestió i rumb erràtic", ha afegit la portaveu de Junts, Mònica Sales, en una valoració d'aquesta entesa des del Parlament de Catalunya.

Els juntaires critiquen que aquest acord no contempla mesures per "rebaixar la pressió fiscal, promoure l'ús social del català o el mapa comunicatiu català, la institucionalització i internacionalització de Catalunya". També carreguen contra el fet que "no s'avanci cap a la sobirania" ni es vetlli per "l'equilibri territorial". En síntesi, sostenen que aquests nous comptes pactats entre Esquerra Republicana i el PSC referma la possibilitat de "seguir en la dinàmica de qui dia passa, any empeny; sense lideratge".

Junts espera un "retorn total" de les seves propostes per decidir la seva posició

Preguntada per les negociacions que l'executiu ha mantingut amb el seu partit, la portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, ha destacat que segueixen esperant un "retorn total" per part del Govern sobre les propostes que van plantejar-los fa dues setmanes. Segons Sales, en la darrera trobada del dijous passat, l'executiu només va obtenir un "retorn parcial" d'aquestes. "La pilota és a la teulada del Govern, som en la mateixa situació que el dijous passat i estem a l'espera de rebre aquest retorn complet per fer una valoració", ha indicat la parlamentària.

En aquesta línia, no ha descartat seguir mantenint converses, tot i que ha deixat clar que des del principi es veia la "voluntat d'Esquerra" de vincular els pressupostos de la Generalitat amb els de l'Estat i el consistori de Barcelona: "L'anunci de l'acord a la capital de Catalunya ja avançava el d'aquest dimarts". A més, Sales ha volgut destacar que només han tingut tres reunions amb l'executiu, mentre que amb el PSC han estat 15. Sobre aquestes trobades, la portaveu juntaire ha assenyalat que ells sempre han atès totes les peticions del Govern per reunir-se i que, per tant, fins ara només han estat tres. Per últim, des de la perspectiva de Junts, si els comuns acaben donant suport als pressupostos, estaran també "donant suport al Hard Rock".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!