Minuts abans que el Consell Executiu aprovés el projecte de pressupostos l'endemà d'arribar a un acord amb el PSC, el president Pere Aragonès ha comparegut davant la premsa per explicar els comptes d'enguany, que ha descrit com "els millors possibles amb les condicions actuals", però pels quals encara no han aconseguit els suports necessaris perquè tirin endavant al Parlament. En aquest sentit, ha mirat cap als partits que d'una manera o una altra han participat en les aprovacions dels anteriors pressupostos d'aquesta legislatura (Junts, quan encara formava part del Govern i els comuns que els han fet costat en totes dues ocasions) perquè se sumin al pacte: "Ningú que té voluntat real per avançar es pot oposar a aquests pressupostos", ha resolt Aragonès lloant totes les inversions que inclouen els comptes, posant èmfasi en l'educació, la sanitat i la lluita contra la sequera. 

No sacrificar "uns bons pressupostos" pel Hard Rock 

"Els grans acords als quals hem arribat no tenen sentit si no tenen uns pressupostos per fer-los realitat", ha insistit el president, tot fent una crida als grups parlamentaris que van participar de l'aprovació dels comptes del 2022 i el 2023. "Aquests són millors que els anteriors. Si el 2022 vam provar els pressupostos i el 2023 també, no hi ha cap motiu perquè el 2024 no sigui possible", ha reiterat Aragonès, tot assegurant que aquests no són els comptes del Govern sinó de la ciutadania que necessita els recursos. Davant la negativa dels comuns a continuar negociant amb el Govern mentre no es rebutgi el projecte del Hard Rock, el president ha recordat que el document d'enguany "no posa ni un euro, ni una mesura ni cap acord" relatiu al macroprojecte, mentre sí que recull "recursos per a la sanitat pública, per millorar l'accés a l'habitatge o el sistema educatiu. "El que votarem al Parlament no serà el Hard Rock sinó els pressupostos. Els grups parlamentaris són lliures de prendre les decisions que vulguin, però són uns bons pressupostos que no s'haurien de sacrificar per altres projectes", ha resolt, assegurant que ara mateix el centre recreatiu al Camp de Tarragona no depèn del Govern sinó d'actors privats. 

Aposta per un finançament singular 

El president ha reiterat en diferents ocasions que aquests són els millors pressupostos que Catalunya pot tenir en el context de dèficit fiscal que pateix el país i que els comptes d'enguany "porten a reivindicar tot el que podríem fer si no el patíssim o tinguéssim les eines d'un Estat". Per això mateix, el cap de l'Executiu ha aprofitat per defensar la seva proposta per un finançament singular per Catalunya, mentre la consellera d'Economia, Natàlia Mas seguia la compareixença a primera fila juntament amb el conseller Joaquim Nadal: "Aquest posaria en mans de les escoles o dels centres sanitaris tots els recursos que se'n van cap a l'Estat espanyol i que mai no tornen", ha assenyalat el president. 

Comença la tramitació parlamentària encara sense els suports necessaris 

Després de l'aprovació dels pressupostos al Consell Executiu, la consellera Mas es dirigirà cap al Parlament de Catalunya, on lliurarà a la seva presidenta, Anna Erra, el Projecte de llei perquè en comenci la tramitació parlamentària. Un cop estiguin en mans de la cambra catalana, Mas presentarà els comptes als agents econòmics i socials i representants dels grups parlamentaris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!