La CUP està disposada a negociar els pressupostos amb el Govern (l'any passat els van plantar en la primera ronda de contactes) sempre i quan el seu marc sigui compartit. Així ho ha anunciat la diputada Laia Estrada en una roda de premsa al Parlament de Catalunya, on ha confirmat que divendres passat hi va haver una primera reunió entre l'Executiu i els anticapitalistes on l'equip d'Aragonès els va presentar una primera proposta que ha descrit com a "enunciats sense massa concreció". Estrada ha advertit que fins ara, en aquests dos anys i mig que fa des que Aragonès es va instal·lar al Palau de la Generalitat, "l'acció del Govern ha estat als antípodes del que es corresponia a la legislatura". Segons la diputada de la CUP, el president no ha fet cap "gir a l'esquerra" com se li pressuposava com a candidat d'ERC, però tampoc ha avançat cap a la independència. "El que ha fet Esquerra ha estat seguir els dictats de la Moncloa i la Patronal", ha lamentat, advertint Aragonès que els pressupostos del 2024 (si s'esgoten els terminis hi haurà eleccions el febrer del 2025) són la seva "última oportunitat per redreçar la legislatura i per diferenciar-se de la sociovergència". 

Amb tot, el fet que la CUP estigui "disposada" a negociar amb el Govern els pressupostos de l'any vinent ja suposen un gir respecte del 2022. Llavors, en la primera trobada que va tenir lloc a principis de novembre, la CUP va plantar l'Executiu, en considerar que anava de la mà de la "patronal i del Govern del PSOE", un missatge que avui han repetit. Si bé la CUP ha obert la porta a una nova reunió amb el Govern, Estrada ha deixat ben clar que l'única manera que els d'Aragonès comptin amb el seu suport per uns nous comptes és si hi ha un marc compartit entre les dues formacions i que la Generalitat es posi "al costat de la classes populars", amb mesures que afectin l'habitatge o a l'accés a la sanitat pública: "El més important és saber si compartim el marc i la necessitat d'abandonar l'agenda política de Foment i situar-se d'una vegada per totes on els tocaria, entenent que és el que s'esperava de la legislatura".

Els macroprojectes, una línia vermella per la CUP

Així, amb l'expectativa de "veure si ERC està disposada a posar-se al servei de la gent entenent quines són les urgències del país", en paraules de Laia Estrada, ella mateixa ha advertit que en els pressupostos no hi poden entrar de cap manera macroprojectes com la B-40, uns Jocs Olímpics d'Hivern o el Hard Rock. "En els comptes no hi ha espai per macroprojectes que estan en contradicció en la lluita contra la crisi ambiental i que no haurien d'entrar en l'agenda política d'una formació que es fa dir d'esquerres", ha aclarit Estrada. El missatge que ha transmès hores abans des del mateix faristol el portaveu dels comuns, David Cid, que sí que han aprovat els últims comptes del Govern, ha estat bastant similar, advertint l'Executiu que l'incompliment de l'últim acord de pressupostos fa difícil que els hi puguin tornar a donar suport.