Els comuns mantenen el seu no al Hard Rock. El que era una condició indispensable perquè el PSC acceptés negociar els pressupostos de la Generalitat del 2024, pot suposar un mal de cap per l'executiu de Pere Aragonès. I és que els de Jéssica Albiach no acceptaran negociar els comptes de l'executiu en solitari d'ERC fins que descartin públicament el Pla Director Urbanístic (PDU) del macrocomplex d'oci que s'ha de situar entre Vila-seca i Salou (al costat de PortAventura). Aquesta és la posició que la seva portaveu al Parlament de Catalunya ha mostrat aquest dimarts al matí després que Govern i PSC fessin públic el seu acord de pressupostos. Per tant, els comuns demanen a Pere Aragonès que retiri el compromís que va donar a entendre el passat dimecres en seu parlamentària al PDU del Hard Rock. 

"Condició indispensable"

Albiach ha recordat que des d'un començament havia descartat el Hard Rock. "És una condició imprescindible per començar la negociació del 2024", ha avisat Albiach, que ha subratllat que és "important" que el Govern descarti el Hard Rock, mentre seguiran les converses entre el partit i la Generalitat. "És un projecte que perpetua el model d'un país caduc que ens apropa al model Ayuso", ha argumentat. "No té sentit posar més diners als Mossos i després acabar destinant-los a combatre la delinqüència que es derivaria de tenir un macrocasino", ha afirmat Albiach. A més, considera que tampoc té sentit "posar més diners a la salut i després tenir problemes de ludopatia i salut mental". 

El Govern de Pere Aragonès necessita el sí de dos diputats més per tenir majoria absoluta i els comuns els collen des de fa mesos perquè l'executiu no accepti el Hard Rock. Mentrestant, el Govern aprovarà aquest dimecres els comptes en un Consell Executiu extraordinari com a mesura de pressió als comuns, ja que començarà un compte enrere parlamentari. Segons la portaveu dels comuns, el Hard Rock suposa un "cost econòmic per les arques públiques", malgrat que els republicans ho neguin. "Suposaria a més la rebaixa d’un 50% dels ingressos per l’impost al joc que actualment són 231 milions d’euros. No volem que Catalunya sigui Las Vegas 'low cost'", ha subratllat Albiach, que ha situat la sequera i l'aproximació al fet que el Govern aprovi el PDU al motiu pel qual es posen durs amb aquest projecte. A més, Albiach veu "lluny" un possible acord pel que fa a les seves propostes.

Les propostes dels comuns

Precisament, Albiach ha precisat les seves principals reclamacions un cop comencin a negociar els comptes. Es divideix en 4 eixos. Educació, en el qual demanen una sisena hora, beques menjador i la climatització dels centres; Salut, en el qual exigeixen un 25% del pressupost del departament per a l'atenció primària, un reforç de la salut mental i la bucodental; l'habitatge, des d'on volen 1.000 milions d'euros per a polítiques d'habitatge i regular els lloguers de temporada; i transició justa, des d'on volen un pla de 1.000 milions d'euros per a l'energètica pública per garantir que tots els edificis públics s’abasteixin d’energia renovable. 

Albiach també ha posat sobre la taula la regularització de les treballadores de la llar i reservar un percentatge dels habitatges públics per a les víctimes de la violència masclista. "Dibuixem un nou model econòmic i social", ha reivindicat la líder dels comuns, que també estan a l'espera de les negociacions dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, després del pacte entre ERC i PSC pels comptes de la capital catalana. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!