Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, creu que la via perquè tornin els exiliats està "oberta". En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Cunillera ha fet al·lusió al cas de Meritxell Serret: "Ella ha marcat el camí: va tornar, es va sotmetre a l'acció de la justícia i, actualment, és diputada al Parlament". Malgrat això, la delegada del govern espanyol afirma que, en el cas que tornin els polítics a l'exili, hauran de "donar compte de les seves responsabilitats" en seu judicial.

Per a Teresa Cunillera, la inmunitat de què gaudeixen Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí en la seva condició d'europarlamentaris no els eximeix de "comparèixer davant de la justícia espanyola" pels fets de l'octubre de 2017 si tornen a l'Estat.

Els indults, "impecables"

Preguntada pels indults, la delegada del govern espanyol no ha concretat cap data, però avala la seva concessió. Cunillera considera que això suposa "un pas molt important per a la distensió i la via de l'entesa". Una vegada estiguin aprovats i signats pel Rei, Teresa Cunillera opina que posaran "molt difícil" als partits contraris a la concessió dels indults que presentin un recurs, perquè "els expedients seran impecables" i estaran "ajustats a la llei". En aquest sentit, també ha manifestat que, encara que hi hagi recursos, està "convençuda" que els tribunals no invalidaran els indults.

En paral·lel, ha defensat que "els indults formen part d'una decisió molt madurada" i que no es tracta d'un rampell, sinó que "fa temps" que el debat està al damunt de la taula. En aquesta línia, troba "agosarat" interpretar que la seva concessió es produeix per evitar una derrota judicial a Europa.

Sobre el recurs a la llei catalana de lloguers

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el recurs que es presentarà al Tribunal Constitucional sobre la llei catalana dels lloguers. Teresa Cunillera ha explicat que "els dos governs porten sis mesos negociant sobre aquest tema" i ha volgut ressenyar que "el Consell de Garanties Estatutàries ja va advertir d'alguns articles" de la norma. Tot i que l'Executiu espanyol recorrerà la llei, Cunillera valora com "un bon gest" que finalment no se'n demani la suspensió.

No li "entra al cap" que es puguin declarar inconstitucionals els confinaments

La delegada del govern espanyol a Catalunya s'ha pronunciat sobre la possible sentència del Tribunal Constitucional que podria declarar inconstitucional el confinament domiciliari comprès entre el març i maig del 2020. A Cunillera "no li entra al cap" que el TC pugui adoptar aquesta decisió perquè "estem parlant de la defensa de vides humanes" i d'una situació "que ens va alarmar a tothom i per a la qual no estàvem preparats". Per això, la socialista ha apel·lat al "sentit d'Estat" del tribunal.

Finalment, Teresa Cunillera ha expressat que espera que la "taula de diàleg es reuneixi aviat" per "consolidar l'etapa de distensió". Respecte a la delegació que hi haurà de cada una de les parts, ha asseverat que no sap "qui hi haurà".

 

Imatge principal: Teresa Cunillera, en una compareixença a la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Europa Press.