El Tribunal General de la UE ha paralitzat “provisionalment” la suspensió de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Després que el passat mes de març el Parlament Europeu, a petició del Tribunal Suprem, va aprovar un suplicatori per aixecar-los la immunitat, els tres eurodiputats van recórrer la decisió davant el Tribunal de Luxemburg que ara ha acceptat les "mesures provisionals" que van demanar.

Així ho ha comunicat el vicepresident del Tribunal que argumenta, entre d'altres raons, que el Parlament reprendrà les seves sessions a la seu d’Estrasburg, la qual cosa obligarà els tres diputats a viatjar a França. “El vicepresident del Tribunal general ordena que se suspengui l’execució de les decisions del Parlament fins que adopti la resolució que acabi amb els procediment de mesures provisionals”, subratlla la nota feta pública avui per aquest òrgan judicial europeu.

Puigdemont, Comín i Ponsatí - ACN

Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín a l'Eurocambra / ACN

El Tribunal admet que el Parlament Europeu encara no ha presentat les seves observacions en resposta a la demanda de mesures provisionals sol·licitades pels polítics independentistes, això no obstant, subratlla que el reglament estableix que es pot accedir a aquesta demanda fins i tot abans que l’altra part s’hagi pronunciat.

Risc de detenció

El 26 de maig els tres eurodiputats van demanar mesures provisionals amb la suspensió de l’execució de l'acord de l'Eurocambra sobre el suplicatori, argumentant que hi ha un risc real que siguin detinguts i empresonats, la qual cosa impediria la seva feina de representar ciutadans de la UE.

Els diputats van argumentar que la decisió de l’Eurocambra permet a qualsevol Estat membre i al Regne Unit executar les ordres de detenció europees emeses contra ells; que qualsevol autoritat podria detenir-los o limitar la seva llibertat de circulació i lliurar-los a les autoritats espanyoles; i que podrien ser detinguts provisionalment, després del seu lliurament a les autoritats.

“Estimen que això podria causar-los un perjudici greu i irreparable i que la seva probable detenció o la limitació de la seva llibertat de circulació vulneraria el seu dret a desenvolupar les seves funcions de diputats europeus”, argumenta.

 

El Tribunal recorda que el mes de gener i febrer el Parlament va rebre els suplicatoris d’immunitat dels tres eurodiputats, a petició del president de la Sala Segona del Tribunal Suprem en el marc del procés contra ells per la participació en el referèndum de l’1-O; que el mes de març el Parlament va suspendre la immunitat dels tres diputats i que el mes de maig aquests van interposar un recurs d’anul·lació contra la decisió perquè el Parlament no els havia garantit la possibilitat d’exercir els seus drets fonamentals.

El Tribunal General valora en la seva nota que, en aquest context, les al·legacions dels diputats justifiquen que mantinguin l’statu quo fins que el vicepresident examini més detalladament les al·legacions de les parts i es pronunciï amb caràcter definitiu sobre la demanda de mesures provisionals”.

TUIT Carles Puigdemont

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant una intervenció al Parlament Europeu