Pedro González-Trevijano és el magistrat del Tribunal Constitucional ponent del recurs que va interposar Vox contra l'estat d'alarma que va decretar el govern espanyol el març del 2020 per fer front a la pandèmia de la Covid. Segons ha pogut saber El Español, el ponent proposa declarar inconstitucional el confinament domiciliari dels ciutadans acordat pel govern de Pedro Sánchez. 

El confinament domiciliari a Espanya va entrar en vigor el 14 de març de 2020 i es va allargar fins al 4 de maig d'aquell mateix any. Durant aquells mesos no es permetia sortir de casa si no era per realitzar activitats com anar a comprar o bé anar a treballar (en el cas de les feines que no permetien el teletreball).

El 6 de maig de 2020, el ple del TC va admetre a tràmit per unanimitat el recurs presentat per Vox contra el decret de l'estat d'alarma i les seves pròrrogues. En un ple telemàtic, els magistrats van acceptar estudiar el recurs del partit d'ultradreta contra l'ús d'aquest mecanisme excepcional per part del govern espanyol per abordar la crisi del coronavirus. Vox també va impugnar l'ordre del Ministeri de Sanitat per la qual es limitaven les vetlles i les cerimònies fúnebres per la Covid-19. D'altra banda, el TC també va admetre per unanimitat els recursos de PP i Vox contra la disposició del decret 8/2020 de 17 de març de mesures econòmiques i socials per la Covid-19 que acordava que l'aleshores vicepresident Pablo Iglesias formés part de la comissió delegada del CNI.

Ara, el ponent del TC planteja declarar inconstitucionals els apartats 1, 3 i 5 de l'article 7, mitjançant el qual el govern espanyol va prohibir la circulació pel carrer tret de les persones que tinguessin una justificació per fer-ho. També es va prohibir la circulació de vehicles particulars, excepte quan fos imprescindible per realitzar activitats com anar al metge, a treballar o a comprar menjar. 

Fonts del tribunal expliquen a El Español que, si bé aquestes mesures eren raonables i necessàries per fer front a una pandèmia, van suposar "una autèntica suspensió, i no una mera limitació, del dret fonamental a la circulació".

Què diu la llei?

Segons la Llei Orgànica 4/1981, es permet mitjançant l'estat d'alarma "limitar" la circulació o permanència de persones o vehicles "en hores i llocs concrets", però no una prohibició general a tots els ciutadans. 

L'altre recurs de Vox

A més a més, el partit d'ultradreta va presentar l'octubre de 2020 un altre recurs contra l'estat d'alarma. El líder de Vox, Santiago Abascal, va presentar un altre recurs al TC contra la pròrroga "il·legal" de l'estat d'alarma "per l'abast temporal i per la naturalesa de l'estat d'alarma".

 

Foto principal: La seu del Tribunal Constitucional / EFE