Contra la negociació amb Catalunya. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha carregat contra el diàleg entre el Govern i l'Estat espanyol i ha acusat el president Pedro Sánchez de prioritzar la taula de "xantatge" a abaixar el preu de la llum, que aquest dijous assolirà un nou màxim històric.

"Aquestes són les prioritats d'aquest govern i és la desgràcia d'haver de tenir un govern més pendent de fer content a Junqueras que de treballar perquè es pugui reduir el preu de la llum", ha criticat Arrimadas aquest dimecres en roda de premsa al Congrés dels Diputats.

 

Sense suport als pressupostos

La dirigent de Ciutadans ha lamentat que se celebri la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol mentre no tira endavant la seva proposta d'una "taula per l'energia", que hauria de servir per "consensuar mesures" de cara a la tarifa elèctrica. "No em vull ni imaginar la que estarien armant el PSOE i Podem i altres partits estiguessin governant", ha afegit.

Arrimadas té clar que Sánchez "ja va escollir els seus socis de la legislatura: Bildu, Junqueras i Puigdemont". Una cosa que va "veure tota Espanya". És per això que Ciutadans ha descartat donar suport als pressupostos de l'Estat, que es negociaran amb la represa del curs polític.

Una taula de diàleg sense data ni noms

La taula de diàleg se celebrarà durant la setmana del 13 de setembre, tot i que encara no sabem la data concreta. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha evitat confirmar-la aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Cunillera tampoc ha volgut informar sobre les persones que formaran la delegació espanyola a la negociació amb Catalunya. No ha dit res sobre si l'exlíder del PSC i actual ministre de Cultura, Miquel Iceta, o l'exalcaldessa de Gavà i ministra de Transports, Raquel Sánchez, s'asseuran a la taula de diàleg amb el Govern. Tampoc ha parlat sobre el president Sánchez, al qual se li pot complicar la seva presència a les converses a causa del protagonisme espanyol en la gestió de la crisi humanitària de l'Afganistan.

pedro sanchez telefono joe biden efe

El president espanyol, Pedro Sánchez, que encara no se sap si participarà en la taula de diàleg / Efe

La delegada del govern espanyol a Catalunya ha deixat clar que la taula de diàleg serà per parlar de "convivència" i no pas d'amnistia ni d'autodeterminació. "Dins de la llei, tot; fora de la llei, res", ha assegurat.

D'aquesta manera, Cunillera matisa les paraules que va pronunciar el dimarts el líder del PSC, Salvador Illa, quan es va acostar als partits independentistes, en especial a ERC: "No tinc inconvenients que es parli de l'amnistia i l'autodeterminació". Això sí, Illa va reconèixer que aquests temes no tenen gaire recorregut, tot i que "es poden plantejar".

 

Imatge principal: La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / Europa Press