Té molt clares les bases de la negociació entre la Generalitat i l'Estat. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha deixat clar que la taula de diàleg serà per parlar de "convivència" i no pas d'amnistia ni d'autodeterminació. "Dins de la llei, tot; fora de la llei, res", ha assegurat aquest dimecres a Catalunya Ràdio.

D'aquesta manera, Cunillera matisa les paraules que va pronunciar ahir el líder del PSC, Salvador Illa, quan es va acostar als partits independentistes, en especial a ERC: "No tinc inconvenients que es parli de l'amnistia i l'autodeterminació". Això sí, Illa va reconèixer que aquests temes no tenen gaire recorregut, tot i que "es poden plantejar".

"Les lleis es poden canviar"

La delegada del govern espanyol a Catalunya ha insistit que el diàleg entre la Generalitat i l'Estat s'ha de portar a terme dins del marc constitucional: "L'executiu espanyol no tanca les vies, només vol parlar dins de la llei". Tot i això, ha recordat que "les lleis es poden canviar" si es compta amb les majories parlamentàries suficients. Però aquest no serà el tema principal en la represa de les converses, ja que s'ha de començar parlant de "convivència". "No passem l'arada davant del bou", ha dit.

Cunillera no ha confirmat ni la data concreta de la taula de diàleg, que se celebrarà durant la setmana del 13 de setembre, ni qui formarà la delegació espanyola a la reunió. No ha volgut confirmar ni desmentir la presència del president Pedro Sánchez, la qual pot perillar a causa del protagonisme espanyol en la gestió de la crisi humanitària de l'Afganistan. Tampoc ha parlat sobre la participació de l'actual ministre de Cultura i exlíder del PSC, Miquel Iceta, ni de l'actual ministra de Transports i exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.

El PSC ha de treballar en els pressupostos

L'acostament d'Illa als independentistes ahir també es va fer mitjançant un oferiment pel que fa als pressupostos. En aquesta línia, Cunillera ha anat més enllà i ha insistit en el fet que el PSC ha de participar en l'elaboració dels pressupostos del 2022: "S'han de treballar entre tots, també a Madrid". De fet, ha criticat el Govern per la seva pretensió de negociar-los sense tenir en compte els socialistes. "No és normal que es prenguin decisions sense el partit amb més suport", ha lamentat.

D'altra banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya ha valorat positivament els primers cent dies de l'executiu de Pere Aragonès. Concretament, ha defensat la gestió que l'actual Govern ha fet de la pandèmia, així com la idea d'allargar el toc de queda malgrat la negativa de la justícia. "La gent té dret a ser lliure, és veritat, però hem de complir les normes comunes", ha dit en referència a la responsabilitat individual de les persones durant la cinquena onada.

comision bilateral estado generalitat EFE

La reunió de la comissió bilateral entre l'Estat i Catalunya / Efe

També ha celebrat l'acord per l'ampliació del Prat: "Volem que sigui un hub internacional? Crec que tots ho volem. L'aeroport no només és de Barcelona, és de tot Catalunya i l'ajudarà a tornar a ser una societat puntera". Això sí, el projecte ha de ser "tan acurat com sigui possible" en termes mediambientals.

Finalment, sobre el relleu d'Iceta al capdavant del PSC, Cunillera ha agraït a l'actual ministre de Cultura que fes "una passa endavant en un moment molt difícil" per al partit. També ha assegurat que Iceta no està gens enfadat amb Pedro Sánchez pel canvi de ministeri al qual es va veure sotmès després de l'última remodelació del govern espanyol. "La cultura no és important?", ha dit per tancar el tema.

 

Imatge principal: La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera / ACN