El primer Consell de Ministres després de les vacances ha tingut un clar protagonista: la crisi de l'Afganistan. L'evacuació del personal diplomàtic i els col·laboradors afganesos de les forces occidentals ha estat una oportunitat per l'Executiu de Sánchez per brillar en l'escena internacional. Quan la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha atès els mitjans s'ha desfet en elogis cap a la gestió del seu mateix govern, que ha recordat que ha estat reconeguda per líders d'arreu del món. Però, que passarà amb els refugiats afganesos a partir d'ara? Per a això no hi ha resposta. 

"La prioritat ara és l’evacuació". Aquest ha estat el mantra de Rodríguez ha repetit davant de totes les qüestions que se li han preguntat sobre la crisi de l'Afganistan. Cap periodista ha pogut arrancar-li una resposta més enllà d'aquesta. 

Una de les qüestions fonamentals sobre el futur dels refugiats afganesos, més enllà de les 72 hores que passen a la base militar de Torrejón de Ardoz (un temps del qual l'Executiu es mostra molt orgullós), és quines garanties jurídiques els dona el govern espanyol a aquells que demanin asil a l'Estat. Es tracta d'una qüestió crucial en la gestió d'una crisi humanitària com aquesta que ha quedat sense resposta. 

El Govern espanyol respecte de la crisi amb l'Afganistan està vivint l'ara i evita donar detalls sobre la regularització dels demandants d'asil. Quins plans hi ha pel futur d'aquesta gent? "La prioritat ara és l’evacuació". I així una vegada i una altra. Fins i tot quan un periodista li ha demanat Rodríguez que valorés l'actuació dels Estats Units a l'Afganistan ha jugat aquesta carta. La portaveu ha esquivat la pregunta i ha tornat a repetir: "La nostra prioritat és l'evacuació, ja hi haurà temps en el futur per fer anàlisis polítiques". 

No és país per refugiats

Per molt que ho repeteixi el Govern de Sánchez, les dades ens indiquen que Espanya no és l'oasi idíl·lic d'acollida que s'ha promès. Entitats pro refugiats han recordat aquests dies que  l'Estat espanyol només accepta el 5% de les sol·licituds d'asil que rep, quan la mitjana europea és d'una acceptació del 30%. 

El president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, ha expressat la seva indignació davant de la propaganda que està fent l'Executiu amb aquesta crisi humanitària. "Espanya no està sent un referent en temes d’asil", ha sentenciat. No només la baixa acceptació de sol·licituds d'asil recolzen aquesta afirmació, també ho fa la pràctica de "devolucions en calent, últimament dels menors", ha recordat Pajares. 

Amb ràtios molt baixes d'aprovació de sol·licituds d'asil, el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va comunicar aquest dilluns que ja havien arribat 566 refugiats afganesos a la base militar, i que més de la meitat ja havien sol·licitat protecció internacional a Espanya. Caldrà esperar per veure si la tendència general en la política d'acollida espanyola es repeteix en el cas dels afganesos evacuats o aquest seguirà sent un tracte només dirigit als refugiats de països que no obren portades. 

 

Imatge principal: La vicepresidenta i ministra de política Territorial, Isabel Rodríguez, durant una roda de premsa / Efe