El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs es dispararà aquest dijous a un nou rècord històric, assolint els 122,76 euros per megawatt (MWh).

El registre mitjà del 'pool' elèctric per demà polvoritza així els 117,29 euros/MWh del passat 13 d'agost, que liderava la sèrie històric fins ara.

Per a aquest dimecres, el preu de la llum marcarà un màxim de 129,81 euros/MWh -de les 22.00 a les 23.00 hores- i un mínim de 119,95 euros/MWh -de les 04.00 a les 05.00 hores-, segons dades d'OMIE recollides per Europa Press.

Aquest dimarts, el 'pool' elèctric ja havia posat fi a la treva donada el cap de setmana, quan cau la demanda, i recuperava nivells per sobre dels 100 euros/MWh.

Ja aquest dimecres va tocar el que era, fins al rècord de demà, el segon màxim registre en la sèrie històrica del mercat elèctric, amb un preu mitjà per al dia de 116,73 euros/MWh, que es veurà aquest dijous incrementat en alguna cosa més d'un 5%.

Respecte a fa un any, el preu mitjà diari de l'electricitat per a aquest dijous serà un 165% més car que els nivells que marcava per les mateixes dates d'agost de 2020, quan va ser de 46,25 euros/MWh.

Un rècord després de l'altre

En el que va d'agost, el 'pool' ha polvoritzat tots els rècords vistos fins ara, apuntant a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Del 9 al 13 d'agost ja va marcar una xifra màxima després d'una altra. Així, demà unirà un nou màxim històric en el que va de mes.

Aquesta espiral alcista ha portat a focalitzar el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el govern espanyol va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci a l'Executiu, Unidas Podemos.

De fet, la formació morada ha realitzat una última proposada al govern espanyol per abaratir la factura de la llum que passa per limitar el preu de l'energia nuclear i hidroelèctrica mitjançant decret llei.

Per la seva banda, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha observat una "manca de transparència" per part d'algunes companyies elèctriques a l'hora d'informar sobre els canvis en la nova tarifa de la llum, que va entrar en vigor aquest darrer mes de juny.

En un comunicat publicat aquest dimecres, l'organisme regulador assenyala que algunes comercialitzadores no han adaptat correctament els contractes de subministrament. Alhora, afegeix que algunes empreses han cobrat de més als seus clients –fins a un 30% més sobre l'import que tocaria- sense previ avís. En aquest sentit, la CNMC exigeix al sector que actualitzi els contractes de forma transparent i que compensi als consumidors afectats pel canvi de preus.

 

Foto principal: Una central elèctrica / Europa Press