Alineació entre el Tribunal de Comptes i Ciutadans. El partit taronja està content amb la decisió del tribunal de rebutjar els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les fiances de 5,4 milions que reclama a ex alts càrrecs de la Generalitat als quals responsabilitza d'utilitzar fons de política exterior del Govern per a la promoció del procés. 

"Per nosaltres aquest tribunal ha fet allò que pensàvem que s'havia de fer", ha afirmat el líder taronja Carlos Carrizosa en una atenció als mitjans en la que ha dit que avalar aquests càrrecs és "intolerable" ja que considera que el Govern no ha d'assumir-los perquè aquestes persones "ja estan prou ben pagades" i "van espoliar" diners de tots els catalans.

"Giró sap molt bé que això era absolutament irregular. No té cap lògica", ha afegit Carrizosa, que ha recordat que el seu partit va denunciar a la Fiscalia aquesta qüestió. En concret, els taronges van presentar una denuncia contra la Junta de Govern de l'ICF i contra el Govern.

L'obsessió de Cs amb aquests avals no acaba aquí. En el ple ordinari del Parlament de la setmana passada el partit va presentar una esmena a la totalitat contra la tramitació del projecte de llei per a la creació d'un Fons Complementari de Riscos, que té per objectiu poder tenir un instrument per preveure situacions com aquesta dels ex alt càrrecs. Però els liberals es van trobar sols protegint l'esmena, que no va rebre el suport de ningú més que ells. Finalment, el Parlament va tornar a avalar la creació d'aquest mecanisme.

Les accions del partit taronja contra els avals han seguit aquesta setmana. El dimecres els de Carrizosa van presentar a la comissió d'Economia del Parlament una sol·licitud de compareixença del conseller delegat de l'ICF per informar sobre els avals, una demanda que també van presentar Vox i el PP i que va ser tombada per la majoria de la Comissió.

Després de saber-se la decisió del Tribunal de Comptes, diverses veus de Junts i ERC van carregar contra la decisió del tribunal i aquest divendres en l'acte per recordar l'afusellament de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, les crítiques s'han repetit per part de tot l'independentisme i sobiranisme, que ha acusat l'Estat de perseguir i atacar Catalunya de totes les maneres possibles, ara des de la vessant econòmica.

En concret el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que la decisió beu de la venjança i que s'ha actuat per criteris polítics i ideològics, però no jurídics, i ha demanat combatre-ho amb "tots els recursos legals, la màxima solidaritat col·lectiva i ambició nacional". També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha carregat contra la decisió: "Si amb l'assassinat de Companys Espanya s'endinsava en la negra nit del feixisme, amb aquests fets Espanya persevera a no voler ser un estat de ple dret". 

Pas al costat d'Albiol

En la mateixa atenció als mitjans Carrizosa ha aprofitat per valorar l'aparició de l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, en els papers de Pandora: "Demanem que faci un pas al costat per garantir que el govern de Badalona continuï en mans d'un partit constitucionalista", ha demanat Carrizosa, que no té cap regidor a Badalona.

A la imatge destacada Carlos Carrizosa en un ple del Parlament / Sergi Alcàzar