El Fiscal Superior de Catalunya ha anunciat aquest matí l’obertura d’una diligència d’investigació contra la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances (ICF) per haver acceptat avalar amb el Fons Complementari de Riscos del Govern les fiances dels 34 exmembres de l'executiu als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d’euros. Per contra ha arxivat la denúncia per la mateixa raó contra els membres del Govern de la Generalitat.

La decisió de la Fiscalia dona resposta a la denúncia presentada pel president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, contra la decisió de la junta de govern de l’Institut Català de Finances d’avalar les fiances dels exmembres del Govern als quals el Tribunal de Comptes responsabilitza d'haver dedicat diners de la política exterior de la Generalitat a la promoció del procés.

 

Arxivada la denúncia contra Aragonès

La denúncia de Ciutadans incloïa també el Consell Executiu de la Generalitat després de recordar que aquest aval sorgeix del Fons Complementari de Riscos creat pel Govern a través d’un decret el passat 6 de juliol. La denúncia atribuïa a la creació d’aquest fons “el pressupost habilitant per a la realització d’una operació fraudulenta” amb l’objectiu que persones encausades pel Tribunal de Comptes aconseguissin un aval amb fons públic per evitar que s’executessin les mesures cautelars contra ells.

Això no obstant, la Fiscalia recorda que ja hi ha un procediment penal obert per aquests mateixos fets al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Economia, Jaume Giró, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Es tracta de la denúncia presentada per Vox al TSJC, que encara està pendent de ser admesa o no a tràmit. Per aquesta raó, la Fiscalia ha decidit arxivar les denúncies que afecten les persones aforades.

La junta de govern de l'ICF va aprovar els avals dijous al vespre després que tres dels membres independents d'aquest òrgan renunciessin als seus càrrecs per no participar en la decisió. Amb tot, la junta va quedar partida per la meitat, amb un empat entre els vocals independents, que van votar en contra dels avals, i els dominicals -designats en representació del Govern-, que van votar a favor. La decisió es va haver d'aprovar amb el vot de qualitat del president del consell, Albert Castellanos. El conseller delegat, Víctor Guardiola, es va abstenir.

Precisament, el Tribunal de Comptes va anunciar ahir que ha consultat a l'Advocacia de l'Estat sobre les fiances presentades per 29 dels encausats amb l'aval de l'ICF. A més, aquest dijous està previst que el Consell de Garanties Estatutàries faci públic el seu informe en relació al Fons Complementari de Riscos aprovat el 6 de juliol pel Govern. El Parlament votarà el decret de creació del Fons aquesta setmana o en una diputació permanent durant el mes d'agost.

 

A la imatge principal, el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, a les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya / ACN