Un cop anunciat el procés d'embargament del Tribunal de Comptes als excàrrecs del Govern, una allau de reaccions han inundat l'esfera política. 

Diverses veus de Junts per Catalunya i Esquerra han carregat contra la decisió del tribunal, que afectarà 28 excàrrecs del govern, que fins ara s'havien acollit als avals de l'Institut Català de Finances per pagar les fiances que l'ens fiscalitzador els reclama per l'acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017. 

Resignació amb l'estat 

Carles Puigdemont, un dels afectats, ha aprofitat que aquest dijous s'ha conegut que el PSOE i el PP s'han repartit el control del TC i el TdC per dir que "ja se n'havien adonat". Una resignació que també ha expressat el president Quim Torra, que ha assegurat que "amb Espanya no hi ha res a fer" coincidint amb la piulada del vicepresident Jordi Puigneró: "Espanya ni canvia ni canviarà" i la reacció de Jordi Turull:  "amb aquest Estat no hi ha res a fer". "El seu ànim d’escarment i venjança vers la voluntat de les urnes a Catalunya no te límit. Tot el suport a totes les iniciatives per ajudar solidàriament als afectats", ha escrit, després de conèixer la decisió.

puigde

"Dos anys després de la sentència, la persecució contra l'independentisme persisteix i s'intensifica", ha afegit el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha lamentat la persecució denunciant l'embargament, fins i tot de "les cases on viuen els nostres fills". El seu missatge és clar "amnistia, referèndum i independència".

junqueras

Suport als afectats 

Altres personalitats també s'han pronunciat donant suport als afectats, com Elsa Artadi, que ha criticat la "repressió" de l'estat o Marta Vilalta, que ha denunciat els "ulls grossos" que es fan davant de casos de corrupció titllant les institucions de "caduques". 

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC)  ha demanat "passar a l'ofensiva, també en el camp jurídic internacional". "Un nou episodi de criminalització arbitrària per debatre a l'exterior sobre el dret d'autodeterminació. Vulneració de drets fonamentals inacceptable i impròpia d'un estat democràtic", han escrit des del seu compte de Twitter.  Òmnium Cultural ha afegit que "No ens aturaran" i reclama "amnistia ara". En aquest allau de reaccions on també hi ha hagut cabuda per la ironia d'Antonio Baños, que ha piulat  "L'agenda del "reencuentro" i la concòrdia va a tope!". 

La delegada instructora, Esperanza García, ha rebutjat els avals individuals que havia presentat el Govern a través de l'ICF i, com el termini que va donar per dipositar o afiançar els 5,4 milions d'euros que reclama ja va vèncer, procedeix a l'embargament de béns i drets dels 28 afectats. Sis dels 34 encausats no es van adherir a la fórmula dels avals de l'ICF.

Imatge principal: Carles Puigdemont i Oriol Junqueras / ACN