Ara per ara, per al govern espanyol, només existeix un mecanisme per fer front a una pandèmia com el coronavirus: el decret d’estat d’alarma. És “imprescindible”, han insistit durant els últimes dies i setmanes. Ni tan sols la Llei General de Salut Pública ho contempla. No obstant això, des de La Moncloa volen canviar això. Aquest dimecres, la vicepresidenta Carmen Calvo ha defensat la necessitat d’una reforma legislativa perquè Espanya pugui enfrontar-se a hipotètics rebrots de la malaltia en un futur sense haver de recórrer a mecanismes excepcionals com l’estat d’alarma, tan criticat pel comandament únic de l’Estat.

De fet, és la mateixa Calvo qui, durant els últims dies i per ordre directa de Pedro Sánchez, està duent a terme una ronda de contactes per la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que haurà de passar pel Congrés la setmana que ve. Aquesta tindria una durada d’un mes, i no de quinze dies, però el govern espanyol està obert a fer canvis en profunditat del decret d’aplicació. És per això que ha demanat a tots els grups, inclosos els partits independentistes, que facin arribar les seves propostes. S'allargaria fins a finals de juny, l'horitzó amb el qual treballa l'executiu per a la desescalada.

En la seva compareixença davant la Comissió Constitucional al Senat aquest dimecres a la tarda, la dirigent socialista ha defensat l’aplicació fins ara de l’estat d’alarma, que ha permès restringir drets fonamentals, com la llibertat de circulació i de reunió. La vicepresidenta primera ha sostingut que, ara per ara, és l’instrument més “garantista”, perquè Pedro Sánchez ha hagut d’acudir al Congrés cada dues setmanes a renovar la seva confiança.

Calvo ha avançat que aquest projecte de reforma legislativa arribarà a les Corts “molt ràpidament”. La intenció passa per tenir aquests instruments a la mà de cara a la tardor, quan es produeixin possibles rebrots del coronavirus, com han advertit les autoritats sanitàries. Per això ha dit que cal un “consens” per tirar endavant la reforma legislativa que permeti fer front a emergències com l’actual. Ha garantit que es farà “sense minvar les competències de les comunitats autònomes”.

“Aquesta serà una situació que plantejarem de manera ràpida i urgent”, ha assenyalat la vicepresidenta espanyola. “Sortir de l’alarma significa donar-nos a nosaltres mateixos instruments per a poder navegar qualsevol situació que pugui pertorbar-nos i ens obligui a prendre decisions importants”, ha afegit.

Ronda de contactes de Calvo

Per mirar d'atraure els suports que han desaparegut, com els d'ERC i JxCat, Carmen Calvo ha plantejat als grups durant els últims dies que facin arribar les seves propostes per a estudiar possibles canvis en profunditat del decret. Els independentistes catalans van ser contactats dilluns al vespre i els van prometre una "desescalada acotada i flexible", segons fonts parlamentàries. Durant les últimes setmanes han reclamat la devolució de les competències recentralitzades. 

Renovació urgent del CGPJ i el TC

Per altra banda, Carmen Calvo ha subratllat durant la seva compareixença en la necessitat de renovar els òrgans judicials amb mandat caducat, com el Consell General del Poder Judicial o el Tribunal Constitucional. Ha advertit que, de no fer-ho, suposaria "incomplir la mateixa Constitució". Per això ha assenyalat que és una "preocupació important" de l'executiu i que "no hi ha excuses", ni tan sols en l'actual context.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram